Vrijetijdsorkest Boogie Woogie Winterswijk. Foto: Ron Rensink
Vrijetijdsorkest Boogie Woogie Winterswijk. Foto: Ron Rensink

Vrijetijdsorkest Boogie Woogie viert 40 jaar met groots jubileumconcert

Muziek

WINTERSWIJK - Al veertig jaar timmert het Vrijetijdsorkest (VTO) van cultuurcentrum Boogie Woogie met veel plezier aan de muzikale weg. Het 39 leden tellende gezelschap heeft zich een volwaardige plek verworven tussen de vele gerenommeerde Winterswijkse muziekgezelschappen. Toch blijft het een orkest met een geheel eigen identiteit.

Ten eerste wordt het VTO gevormd door 50-plussers, voor wie het niveau bij de grote orkesten vaak net een tandje te hoog is geworden. Dit gezelschap biedt de mogelijkheid om met plezier te blijven musiceren. Ten tweede repeteren de muzikanten op donderdagmorgen, wat meteen het vrijetijdskarakter van de groep aangeeft. Bovendien speelt het orkest een zeer veelzijdig repertoire, specifiek toegeschreven op de instrumentale bezetting.

Het was muziekschooldirecteur Freek Houtkoop die in 1984 de aanzet gaf tot de oprichting van het VTO. De eerste dirigent was Hans Barten, destijds adjunct-directeur. De eerste leden vormden aanvankelijk een combo, maar gaandeweg groeide het orkest uit naar 30 leden. Highlights waren een concertreis naar Giethoorn (1992), een bonte avond (1994) samen met het Vrijetijdskoor in Theater De Storm en vrij recentelijk een prachtig concert met het Woolds Mansleukoor (2023) in een afgeladen vol Julianagebouw.

Toen Barten in 2002 vertrok als directeur van Boogie Woogie nam Gerald Roerdinkholder het stokje over, later (vanaf 2011) in een dubbelrol met Hugo Klein Severt. Vorig jaar nam Roerdinkholder afscheid, dus staat Klein Severt nu wekelijks op de bok voor het VTO. Bovendien arrangeert deze energieke Meddonaar veel werken, toegespitst op de potentie van dit orkest.

Harmoniebezetting
Waren er vroeger ook nog wel eens leden met ’aparte’ instrumenten zoals viool, mandoline of accordeon; de laatste jaren transformeert de bezetting steeds nadrukkelijker tot een volwassen harmonieorkest. ‘’We beschikken nu bijvoorbeeld over vijf trompetten, vier trombones en vier bassen. Dat is echt een luxe. Maar klarinetten kunnen we er zeker nog bij gebruiken’’, aldus voorzitter Wim Samberg, die samen met Wilma Dondergoor (secretaris) en Geert van der Veer (penningmeester) het bestuur vormt.

Het orkest geeft jaarlijks diverse optredens in zorgcentra, kerken, voor ouderenorganisaties en als gastgezelschap bij andere zang- en muziekverenigingen. Bovendien verzorgt het VTO ook zelf concerten in Boogie Woogie. Het repertoire is zeer divers; van uitdagende concertwerken tot Egerländer, evergreens of popmuziek.

Jubileumviering
Het Vrijetijdsorkest viert haar muzikale mijlpaal met een groots jubileumconcert op zondag 21 april in Boogie Woogie. Dat gebeurt samen met het gemengd koor Kiddoesj uit Beltrum, dat tevens onder leiding staat van Hugo Klein Severt.
Het VTO neemt een duik in haar muziekhistorie met enkele bijzondere klassiekers uit het archief afgewisseld met vrolijke en meeslepende werken. Een van de hoogtepunten vormt het optreden van Gerben Grooten op marimba in de Csárdás van Monti. Speciaal voor deze gelegenheid schreef Klein Severt de mars VTO Jubileummars, die ook haar première beleeft.
Kiddoesj zingt onder begeleiding van het VTO een zestal werken, met als hoogtepunt Tussen Vrees & Hoop, dat een verrassende actuele lading meekrijgt. Het programma wordt ingeleid door Wilma van der Veer.

Het concert begint om 14.30 uur, zaal open 14.00 uur. Kaarten zijn voor 7,50 euro (inclusief pauzedrankje en garderobe) verkrijgbaar aan de balie van het muziekinstituut aan de Roelvinkstraat.

Als extraatje is er een bescheiden jubileumtentoonstelling te zien van 40 jaar Vrijetijdsorkest, met veel weetjes, feitjes, krantenknipsels en fraaie foto’s uit vervlogen tijden. De expositie, samengesteld door Henk Samberg, is te bezichtigen in de foyer van het cultuurcentrum.


vto-boogiewoogie
winterswijk.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant