Karin Krabbenborg. Foto: PR
Karin Krabbenborg. Foto: PR

Familievoorstelling ‘De Gelaarsde Kat’: een muzikaal sprookje

Muziek

WINTERSWIJK - Op zondag 25 februari geeft muziekvereniging Excelsior onder leiding van dirigent Gerben Grooten samen met theatermaakster Karin Krabbenborg een uitvoering van het spookje ‘De Gelaarsde Kat’ in de concertzaal van cultuurcentrum Boogie Woogie in Winterswijk.

Door Lineke Voltman

In de huiskamer van Excelsior in MFA Pelkpark vertelt Danny Oonk, voorzitter van Excelsior, waarom gekozen is voor een sprookje.
Oonk: “We wilden de Winterswijkse jeugd kennis laten maken met muziek en laten zien hoe leuk het is om te musiceren. Er zijn vele manieren om kinderen in aanraking te laten komen met muziek maar de beste is om het orkest in actie te zien en te horen. Een jeugdtheatervoorstelling is hiervoor bij uitstek geschikt en we hebben op aanraden van een van onze leden gekozen voor ‘De Gelaarsde Kat’. De voorstelling bestaat uit één muziekstuk met intermezzo’s waarbij het verhaal van de Gelaarsde Kat verteld wordt. Het is een oud stuk dat naar het Nederlands vertaald is, echter de taal is wat ouderwets en minder geschikt voor kinderen. We hebben theatermaakster Karin Krabbenborg bereid gevonden het stuk te herschrijven. Ik heb op aanraden van het Peer Tof theater contact opgenomen met Karin en zij was direct bereid om mee te werken aan deze voorstelling.”

Clownerie opleiding
“Ik heb al zo’n twintig jaar kindertheater gemaakt op vrijwillige basis en sinds vorig jaar ben ik zelfstandig geworden, dat doe ik naast mijn werk als accountmanager”, aldus Krabbenborg. “Ik heb een clownerie opleiding gedaan. Ik heb geen vaste groep maar ik werk veel samen met anderen, zoals het Peer Tof theater en Marja Fuchs, met wie ik onder andere de voorstelling ’Fuchs en Vos’ heb gemaakt. Voor De Gelaarsde Kat heb ik de tekst aangepast zodat ook kleine kinderen het kunnen volgen. Tussen de muziek door vertel ik het verhaal in de persoon van de Gelaarsde Kat.”

Introductie
Oonk: “Voor de voorstelling begint gaan we op een originele manier het harmonieorkest voorstellen aan het publiek. We vertellen bijvoorbeeld welke instrumenten in zo’n orkest zitten. Meer wil ik hier niet over vertellen, dat moet een verrassing blijven.”

Kennismaken met muziek
Met deze voorstelling trapt muziekvereniging Excelsior de week af van een kennismakingscursus ‘Muziek en Zo’. Op maandag 26 februari is de eerste les van 17.00 tot 17.45 uur. De cursus wordt op 22 april afgesloten met een optreden voor publiek. Tijdens de cursus, die gegeven wordt door Miranda Loff, kunnen kinderen vanaf zes jaar muziek maken op een instrument naar keuze.
Bij voldoende belangstelling wordt er ook een aparte kennismakingscursus voor slagwerk georganiseerd, die gegeven wordt door Niek KleinJan.
De lessen worden gegeven in het MFA Pelkpark aan de Hakkelerkampstraat. De kosten bedragen 20 euro, inclusief het gebruik van instrument en lesmateriaal. Opgeven kan via opleiding@excelsior-winterswijk.nl of 06-12272956.

De voorstelling van De Gelaarsde Kat op 25 februari begint om 11.00 uur. De entree bedraagt 5 euro zowel voor volwassenen als kinderen. Kaarten zijn te koop bij Oonk Speciaalzaak, Misterstraat 47 en via de website van Excelsior www.excelsior-winterswijk.nl

Het harmonieorkest van Excelsior. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk