Hamlet anno 2023 v.l.n.r. Roger Heerink, Judith Woordes, Joop Kemperman, Jan Willem Oukes, Joanne Belgrave, Leander Grooten, Raymond Ubbink, Menoedj Girbaran, Daafit Helicopterman. Juliette Jubbes ontbreekt op de foto. Foto: Joke de Haan

Hamlet anno 2023 v.l.n.r. Roger Heerink, Judith Woordes, Joop Kemperman, Jan Willem Oukes, Joanne Belgrave, Leander Grooten, Raymond Ubbink, Menoedj Girbaran, Daafit Helicopterman. Juliette Jubbes ontbreekt op de foto. Foto: Joke de Haan

20 mei: Rocken met Hamlet and Friends

Muziek

Jongens van toen, de mannen van nu, repeteren in de studio

Door Joke de Haan

WINTERSWIJK - In de studio van familie Kemperman in Ratum is het warm. Er is al een paar uur gerepeteerd door de vier mannen van Hamlet en hun muzikale vrienden. Vader Kemperman houdt net als vroeger goed in de gaten dat de basgitaar niet gaat overheersen: ‘He, jongens, het moet wel kúnnen hier..’ Spelen en zingen loopt lekker nu, dus het is lastig om even te onderbreken voor een gesprek, maar het lukt toch en omdat het mooi weer is, kan een pauze voor de vrienden in de tuin ook geen kwaad.

De jaren ‘90 herbeleven
De basisopstelling van Hamlet vertelt binnen met stralende ogen over de geplande reünie en over de goede herinneringen aan vroeger, de jaren ‘’90. In die tijd was de Achterhoek een walhalla voor allerlei rockbandjes en hun fans. Overal waren feestzalen en discotheken waar jongeren genoten van livemuziek. Nu staan die zalen jammerlijk leeg, zoals De Lappenschaar of zijn ze een winkel geworden, zoals het vermaarde Moustache.

Sologitarist Jan Willem Oukes vertelt dat het allemaal begon op de middelbare school, de Winterswijkse RSG. Daar werd in 1990 een wedstrijd voor bandjes georganiseerd en Hamlet won! Dat was mede te danken aan de frêle verschijning, maar krachtige stem van zangeres Laila. Drummer Joop Kemperman tovert vanachter een plank een collage van foto’s uit die tijd tevoorschijn. Jonge jongens en een lief meisje. “maar met ambitie!” vult zanger/gitarist Roger Heerink aan. “We wilden echt goed zijn.” Hij was toen pas 15, maar kan het zich herinneren als de dag van gisteren.

Jonge jongens
en een lief
meisje, met
ambitie


Leander Grooten, bassist, gaat daar op door: “Daarom waren we ook kritisch op onszelf. We wilden niet alleen de covers spelen, maar ook zelf muziek componeren. Het demobandje met die muziek hebben we niet uitgebracht. We vonden het niet goed genoeg.” Hij vindt het erg leuk dat er nu op hun facebookpagina berichten verschijnen van mensen die gelezen hebben over de reünie op 20 mei en (met een knipoog) er nu op rekenen eindelijk die demo te krijgen! Maar dat gaat dus niet gebeuren. Wel wacht de fans een heus optreden.

Na de schooltijd is iedereen een andere kant op gegaan zowel qua studie als qua werk, dus ook niet iedereen bleef in Winterswijk. Bijna iedereen van de band is muzikaal actief is gebleven. Zo speelde Oukes in TOP40 bands en bassist Leander in soul- blues- en jazzformaties. Roger Heerink was onder andere te zien bij Lionel Ritchey en Natalia Imbruglia, maar produceert ook eigen muziek met zijn band Lou Patty. Waar deze drie hun muzikale netwerk in de Achterhoek versterkt hebben, is drummer Joop na Hamlet en Het Voorspel met name bekend van een David Bowie en AC/DC tribute band in het westen van Nederland. 

Van ‘we zouden’ , naar ‘we kunnen’
Joop is naar de Randstad verhuisd, maar komt nog jaarlijks terug naar de Volksfeesten en dan is het altijd fijn om de bandleden weer te ontmoeten en herinneringen op te halen aan die goeie jaren “90. De laatste paar keer werd de gedachte van een reünie-feest steeds serieuzer. Leander: “We gingen van ‘zouden we kunnen’, naar ‘we kunnen…een Nineties Rockfest organiseren en ook zelf optreden.”

Het is jammer dat Laila, het meisje met De Rockstem, andere keuzes in haar leven heeft gemaakt. Zij wil niet meer optreden en woont ook niet meer in de buurt. Zij was echt een talent, dus er moesten wel wat muzikale vrienden bij om dat gemis goed te maken voor het publiek. Denk aan lokale toppers als Raymond Ubbink (o.a. RU Ready en Smoorverliefd), Judith Woordes en Menoedj Girbaran (o.a. Het Voorspel) en Joanne en Juliette uit Duiven en Didam die met name in de soul, funk en hiphop-scene hun vocalen laten horen.

Dat maakt meteen dat er een breed muzikaal palet te horen zal zijn, van Black Sabbath, Pearl Jam en Lenny Kravitz tot Gary Moore, Red Hot Chili Peppers en Rage against the Machine.

En voor degenen die dachten dat die jonge jongens ooit onder de indruk waren van de Hamlet van Shakespeare: nee hoor. Hamlet is het Engelse woord voor buurtschap!

Vlammen in De Stam
De jongens van toen, de mannen van nu, willen nog één keer vlammen net als toen en hopen dat ook iedereen in het publiek, gaat genieten van het lekkere gevoel uit de jaren ‘90. De mannen moeten natuurlijk af en toe wel even rusten. Daarom draait ook DJ Daafit van de vroegere PamPam, alternative dance en rock uit de jaren ’90. Willem Jan Putto mixt het geluid, ook net als toen.

Waar ooit de demo een paar gulden zou hebben gekost, is de toegang bij Café de Stam in Winterswijk op 20 mei 2023 geheel gratis. Aanvang: 20.30 uur. Vol = vol. 

Meer info op Facebook: Hamlet 2023 of  Café de Stam Winterswijk

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant