Danny Oonk en Quirina Pampiermole. Foto: VeronaWestera
Danny Oonk en Quirina Pampiermole. Foto: VeronaWestera

Quirinaregisseert eindejaars-concert Excelsior

Muziek

Toneel student geeft ‘special touch’  

Door de redactie

WINTERSWIJK - Spannend vindt ze het vooral. Quirina Pampiermole regisseert voor het eerst een complete voorstelling in theater De Storm. De 18-jarige Winterswijkse is bijna afgestudeerd aan de Toneelschool in Arnhem en regisseert het eindejaarsconcert van muziekvereniging Excelsior op 17 en 18 december. “We zijn heel trots dat Quirina als stageopdracht bij Excelsior aan de slag is gegaan”, laat Excelsior voorzitter Danny Oonk weten. “Wij houden er van als muziekvereniging iets vernieuwends te brengen. Normaal gesproken hebben we geen regisseur. Quirina bekijkt het vanuit een ander oogpunt. Zij brengt de theater aspecten in en heeft de dramaturgische lijn van het programma bedacht, zoals ze dat zo mooi noemen”, lacht Oonk. “Zij kan de special touch aan dit concert geven.”

Bijzonder is dat Quirina geen muzikale achtergrond heeft en niet aan de muziekvereniging verbonden was. “Ik speel geen instrument in het orkest, maar was begin dit jaar aanwezig bij het concert van Excelsior. Daar kwam ik met Danny in gesprek.”
“Ik kom zelf uit de theater wereld, maar dan meer vanuit de marketing kant”, legt Danny uit. “Je ziet dan veel, maar maakt niet iets. Daarom was ik geïnteresseerd in wat Quirina doet en hoe zij naar voorstellingen kijkt.” Van het een kwam het ander en er ontstond een vruchtbare samenwerking tussen de student en de muziekvereniging.

‘Het is ook
een verhaal
waar mensen
hoop uit
kunnen putten’


“Heel spannend vind ik het. Op de opleiding bedenk je soms de raarste en grootste dingen voor een voorstelling, maar nu is het echt en worden ideeën echt gerealiseerd”, laat Quirina weten.
Ook wat betreft het thema van de het concert leken de puzzelstukje in elkaar te vallen. “Als muziekvereniging wilden we het thema natuur meegeven aan het concert. ‘Wonder der Natuur’, hadden we in ons hoofd. We wilden laten zien hoe mooi de wereld is, maar ook hoe kwetsbaar de natuur is en hoe we daar zuinig op moeten zijn. Als vanzelfsprekend gaf Quirina daar een maatschappelijke invulling aan”, aldus Danny.

“Klimaatverandering, daar kunnen we natuurlijk niet om heen”, voegt Quirina toe.
Danny: “Zo zijn we in overleg gegaan met de diverse commissies die verantwoordelijk zijn voor de organisatie en natuurlijk dirigent Gerben Grooten. En zo is een muzikaal verhaal ontstaan. Een mooie mix van diverse muziekstijlen, zang door Frank van Hengel en spoken word door Lieke Ruesink, maar ook diverse geluidsopnamen en beelden van André te Hennepe. Kortom compleet iets nieuws”

Zo kunnen toeschouwers niet alleen een mooie en muzikale avond verwachten, maar krijgen ze ook een boodschap mee. “Kunst moet iets doen met mensen”, vindt Quirina. “Het moet mensen inspireren. Maar het is niet een zwaarmoedige voorstelling”, lacht de jonge regisseuse. Danny: Het is ook een verhaal waar mensen hoop uit kunnen putten. Hoe kunnen we dat nou mooier brengen dan met muziek, licht, beelden en mooie theater effecten.”

En de muzikanten van het harmonieorkest van Excelsior?  ”Natuurlijk zijn er ook vragen van de muzikanten. Het is anders dan anders, maar zij worden er vooral blij van. Het orkest is in voor vernieuwing en uitdaging”, besluit de voorzitter. 

 Wie het concert mee wil maken kan kaarten (17,50 euro, inclusief drankje en garderobe)) bestellen bij De Storm. Zaterdag 17 december begint de voorstelling om 20.15 uur, zondag 18 december om 13.30 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant