Knapp'n. Foto: PR
Knapp'n. Foto: PR

Jongeren van De Eendracht richtten tijdens corona dweilorkest Knapp’n op

Muziek

WINTERSWIJK - De coronatijd was een rottijd, vooral ook voor jongeren. Toch is er ook iets moois uit deze periode voortgekomen. Ongeveer een jaar geleden zaten namelijk drie muzikale vrienden, alle drie leden van Eendracht, bij elkaar. Meer mensen mochten toen niet samenkomen. Ze hadden het gezellig en luisterden feestmuziek op Spotify. Daar ontstond spontaan het idee een dweilorkest te starten. Het was het begin van ‘Knapp’n’.

Door Sander Damen

De vrienden, Tygo Meijerink, Luuk Grevers, en Merle Esselink, raakten enthousiast over het het idee van een dweilorkest en bespraken welke van hun mede-Eendrachtleden ze erbij konden betrekken. Vervolgens benaderden ze die.
“Iedereen had al twee jaar niks kunnen doen,” vertelt Robin Pampiermole, lid van het jongerendweilorkest. “Ze hadden allemaal veel tijd en veel zin om mee te doen. Het enthousiasme was groot.”

Repeteren
Toen de coronamaatregelen het weer toestonden dat er weer meer mensen samen mochten komen, werd dan ook direct gestart met repeteren met de complete groep. “Dat doen we elke zondag”, vertelt Robin. “We oefenen dan twee uur lang nummers die we al kennen maar ook nieuwe nummers. Muziek waarbij meegezongen kan worden, waarop gedanst kan worden, als het maar partynummers zijn.”

‘Wi’j gaot knapp’n’
Knapp’n is het orkest genoemd. “Dat bedachten de jongens die met het idee kwamen”, licht Robin toe. “Het betekent zoiets als muziek maken en hard blazen. ‘Wi’j goat knapp’n!’ zei een van die jongens toen de plannen voor het dweilorkest geopperd werden.”
Het dweilorkest dat uit allemaal jongeren bestaat, vindt het vooral gezellig samen muziek te maken. De repetities worden dan ook trouw bezocht. Optredens zijn er wel geweest, maar mede door corona tot nog toe nog niet zo veel. “Momenteel treden zo’n vier a vijf keer per jaar op”, vertelt Robin. “Op zaterdagmiddag 9 juli treden we op het Volksfeest van Henxel op. Optreden vinden we hartstikke leuk en hoewel we vooral voor de gezelligheid muziek maken, zijn meer optredens zeker welkom.”

Samen op vakantie
Het dweilorkest bestaat nu ongeveer een jaar. “Het orkest bestaat uit mensen tussen de 16 en de 23 jaar, slagwerkers en blazers”, vertelt Robin. “In het afgelopen jaar zijn we een heel hechte groep geworden. We zijn echt vrienden geworden en gaan zelfs samen op vakantie deze zomer.”
Knapp’n maakt inmiddels ook formeel onderdeel uit van muziekvereniging Eendracht. Het orkest repeteert dan ook elke zondag in het gebouw van Eendracht aan de Laan van Hilbelink. “De meesten van ons spelen ook in het fanfareorkest van Eendracht”, licht Robin toe. “Knapp’n is gewoon leuk om te doen en we gaan zolang het lukt en gaat, zullen we er zeker mee doorgaan!”

Knapp'n op de pauzeplek van de avondvierdaagse  in het Vrijheidspark . Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk