De Freule op haar kamer waar ze de heftige liefdesbrieven schrijft aan haar minnaar Engelbert. Foto: Han van de Laar
De Freule op haar kamer waar ze de heftige liefdesbrieven schrijft aan haar minnaar Engelbert. Foto: Han van de Laar

Musical Freule van Dorth komt tot leven

Muziek

‘Iedereen verheugt zich op de voorstellingen in de 240 miljoen jaar oude steengroeve’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - De voorbereidingen voor de musical ‘De Freule’ zijn in volle gang. De maand juni is grotendeels gereserveerd om met de professionals en amateurs te oefenen. Alleen al op en rond het podium zijn zo’n vijftig spelers actief. Daar komen dan ook nog de musici en dansers bij. In de hoofdrollen spelen Renée van Wegberg en Steyn de Leeuwe. Zonder al teveel prijs te willen geven, kan toch alvast worden verteld dat de voorstelling begint met de dood van De Freule. Zij wordt namelijk publiekelijk gefusilleerd, omdat ze schuldig is bevonden aan openlijke sympathieën voor de Oranjegezinden. Het lijkt erop dat de anders zo rebelse Judith zich heeft verzoend met haar lot. 

Renée van Wegberg
Renée is een veelzijdige zangeres en actrice en vooral bekend van het theater. In januari 2020 won ze de Musical Award voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol met de voorstelling ‘Fun Home’. In 2018 had ze deze award ook al gewonnen met ‘Liesbeth List, de musical’.
“Ik speel de Freule vanaf haar negentiende jaar tot aan haar dood als ze 52 is. In haar jonge jaren nog vol dromen en aan het einde bitter en verslagen. Ik kende haar verhaal nog niet, maar ik vind het heel boeiend om Judith van Dorth te gaan spelen. Ook is het bijzonder omdat het zich in deze regio afspeelt. De executie vond zelfs plaats in Winterswijk.”
Het verhaal is gebaseerd op het boek ‘Een allerneeteligst carakter’ van H. Manschot-Tijdink en door Jasper Verheugd (regisseur en tekstschrijver) en Jan Tekstra (muzikaal leider en tekstschrijver) bewerkt tot musical. Renée: “Ik heb de maanden juni en augustus vrij gehouden voor deze rol. In 2019 werd ik door Jasper gebeld. Hij wilde me toen al graag voor de rol van de Freule. Ik heb eerder met hem samengewerkt en het leek me erg leuk om dat weer te doen. Door corona heeft alles echter een tijd stil gelegen, maar gelukkig is de draad weer opgepakt. Nu ben ik bezig me helemaal in te leven in de Freule. Haar haat-liefde-verhouding met minnaar Engelbert Crookeus komt aan de orde. Ze voelt zich door hem bedrogen omdat hij, na zijn trouw aan de freule te beloven, trouwt en kinderen krijgt met een ander.”

Steyn de Leeuwe
Ook de mannelijke hoofrolspeler, acteur en theatermaker Steyn de Leeuwe kende Jasper. “We hadden het er al vaker over om eens iets samen te doen. Hier komt het bij elkaar. De steengroeve zelf heeft Steyn nog niet in het echt gezien, maar wat hij op foto’s en filmpjes daarover zag, maakte veel indruk. “Het moet geweldig zijn daar te spelen. Zelf ben ik nu ook nog even druk met mijn eigen voorstelling: KØT. Dat is wat kleinschaliger en absurdistisch. We spelen dat in juli en augustus op Lowlands festival en in het openluchttheater Vis à Vis in Almere. De voorstelling over de Freule met al die spelers en musici op en rond het podium ziet er indrukwekkend uit. Ik ben net begonnen met de repetities en volop aan het oefenen.”

Steyn heeft de coronaperiode overleefd door twee jaar in de zorg te werken. “Ik wilde in die tijd wat nuttigs doen en zoek nu naar een manier om de zorg en de kunst te kunnen combineren. Maar eerst de komende tijd weer in het theater optreden, zoals bij de voorstelling 14, het theaterspektakel over Johan Cruyff.”

Vrijwilliger
Peter Du Bois is een van de vele amateurs die op vrijwillige basis een rol speelt in de voorstelling. Zo is hij de vader van Judith, die niet bepaald zachtzinnig was. Hij liet zelfs Judith opsluiten in een vrouwengevangenis en gebruikte zijn geweer om op passanten te schieten. Peter: “Oorspronkelijk kom ik uit de buurt van Hilversum en woon nu een paar jaar in Dinxperlo. Ik houd van toneel en zag de oproep, dus meldde ik me aan. Het is mooi om te zien hoe de voorstelling stukje bij beetje tot leven komt. Ik kom iedere oefendag hierheen. Dit is overigens de eerste keer dat ik mee doe. In de steengroeve ben ik nog niet geweest. Daar ben ik ook wel nieuwsgierig naar. Iedereen verheugt zich nu al op de voorstellingen!”

Voor de voorstellingen van 9, 10, 12,13 augustus zijn nog kaarten te koop bij theaterdestorm.nl of 0543-519285. Aanvang is 20.30 uur. 

Regisseur Jasper Verheugd (staand) geeft uitleg over de komende repetities: ’We doen het met zijn allen!’ Foto: Han van de Laar

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk