Willem Peletier presenteert zijn meest recente boek bij Boekhandel Kramer. Foto: Clemens Bielen

Willem Peletier presenteert zijn meest recente boek bij Boekhandel Kramer. Foto: Clemens Bielen

Willem Peletier presenteert zijn meest recente boek bij Boekhandel Kramer

Maatschappij

WINTERSWIJK - Op 7 maart heeft om 16.00 uur bij Boekhandel Kramer de boekpresentatie plaats van “Winterswijkse straatnamen, betekenissen en achtergronden deel 3: De buurtschappen, wegen in het buitengebied genoemd naar havezaten en boerderijen door Willem Peletier. Het eerste exemplaar van het boek wordt aangeboden aan wethouder Sandra Metaal.

Door Clemens Bielen

Een lopende encyclopedie
Wie zich in de geologie of de geschiedenis van Winterswijk wil verdiepen, komt al snel de naam Peletier tegen. De oud-leraar aardrijkskunde aan de middelbare school in Winterswijk schreef talrijke artikelen over onze gemeente. Wellicht herinnert de lezer zich zijn krantenrubrieken. Hij gaf ook weersverwachtingen voor het weekend in de krant en verzorgde rondleidingen in de steengroeve.
En nu verschijnt alweer zijn twintigste boek.
Ook bij de recente totstandkoming van het bankje op de plek waar een boortoren heeft gestaan in Corle, was hij betrokken.
Alleen zijn achternaam verraadt dat Willem Peletier geen geboren en getogen Winterswijker is. Hij is geboren in Harlingen en volgde het lager en middelbaar onderwijs in Winschoten. Gedurende zijn diensttijd was hij bij de luchtmacht en volgde een meteorologieopleiding in De Bilt.
Na zijn studie sociale geografie in Utrecht solliciteerde hij op de lerarenbaan in Winterswijk en werd direct aangenomen. Met enige zelfspot concludeert hij: “Ik was ongetwijfeld de enige sollicitant.”

Ansichten
Zijn liefde voor Winterswijk begon eigenlijk met een verzameling van ansichten. Peletier: “Ik was verzamelaar en kreeg van een leerling enkele ansichtkaarten over Winterswijk. Daar kwam een versnelling in toen Boekhandel Albrecht ging sluiten en pakketjes van oude ansichten -nog van zijn ouders - verkocht. Die heb ik destijds allemaal gekocht en zo had ik in één klap een kleine collectie, die ik op de ruilbeurzen nog kon uitbreiden.
De ansichten liepen uit op een boek, ‘Groeten uit Winterswijk’, want elke ansichtkaart heeft ook een verhaal.”
Peletier: ”Ik ben wat eigenwijs, dat weet ik, maar dat werkt ook wel eens in mijn voordeel. Er bestond een reeks boeken over “een eeuw in beeld”” over diverse plaatsen, vooral in het Gooi. De boeken over Laren en Blaricum bevatten maar weinig toelichtende tekst. Destijds vroeg Veronie Kramer mij of ik ook een boek over Winterswijk in deze serie wilde samenstellen. Ik heb dat toen toegezegd, maar wilde de naam veranderd hebben. Omdat ik naast de foto’s ook mijn tekst essentieel vond, stelde ik voor de titel te veranderen in ‘een eeuw in woord en beeld’. Dat is toen gebeurd en het aardige is dat de uitgever die veranderde titel ook bij de volgende boeken heeft gebruikt.”
Het verhaal achter de foto’s in zijn boek is belangrijk. Zo is in het eerste deel van de straatnamen te lezen, dat het Streekziekenhuis, dat op 29 februari zijn 40-jarig bestaan kent, nog een verre voorganger had in de Gasthuisstraat. De straat ontleent zijn naam aan het Gasthuis dat in de straat gevestigd was.

Boerderijen en Havezaten in kleur
Van elke boerderij heeft Peletier een afbeelding. En in tegenstelling tot de vorige delen zijn de afbeeldingen in kleur weergegeven. Peletier: “Afdrukken in zwart-wit veranderen de boerderijkleuren rood, groen en blauw, allemaal in zwart. De kleuren brengen meer tekening in de foto’s.”
Peletier bezocht de meeste van de genoemde boerderijen, ruim 110 in aantal, soms meer dan eens. In de coronatijd zijn veel contacten per e-mail verlopen. ”Ik nam contact op met de huidige bewoners en stuurde ze de gegevens op die bij mij bekend waren. De bewoners kregen het verzoek om met aanvullingen of correcties te komen.” De omslag wordt gesierd door een tekening van Havezate Het Waliën. Er is nog slechts een muurtje van overgebleven. De andere vermelde havezaten zijn ‘Het Ravenhorst’ net buiten de bebouwde kom en Havezate Balkenschot in Meddo, dat eigenlijk geen Havezate genoemd mag worden.

Hoe dat precies zit, doet Peletier in zijn boek uit de doeken. Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Fagus in IJzerlo.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant