Bestuursleden van drie stichtingen blij met de cheque van duizend euro. Foto: Han van de Laar
Bestuursleden van drie stichtingen blij met de cheque van duizend euro. Foto: Han van de Laar

Stichting Gilde Winterswijk reikt drie cheques van duizend euro uit

Maatschappij

WINTERSWIJK - Op de Nationale Vrijwilligersdag, donderdag 7 december, reikte het bestuur van de Stichting Gilde Winterswijk drie cheques uit van ieder duizend euro. Voorzitter Gert Jan Kuiper licht toe waarom ze dat doen. “De stichting is een vrijwilligersorganisatie die al sinds 1989 bestaat en zijn activiteiten zich sinds een aantal jaren volledig concentreert op dorpsrondleidingen. De gidsen leiden mensen rond in Winterswijk en omgeving. Zowel wandelend als op de fiets vertellen zij allerlei wetenswaardigheden over het ontstaan van Winterswijk en de ontwikkelingen op sociaal -, cultureel - en historisch gebied. Dat gebeurt ook digitaal. De gids komt dan op locatie met beamer en een scherm. Hij neemt het publiek aan de hand mee door middel van foto’s en verhalen. In 2023 heeft een record aantal van ruim 2000 mensen, toeristen en Winterswijkers, van de rondleidingen gebruik gemaakt. Daar zijn dit jaar nog eens 300 buspassagiers bijgekomen voor een door een gids begeleide rondrit door het buitengebied. Het is ons beste jaar tot nu toe.”

Door Han van de Laar

Cursussen
Het Gilde heeft als doelstelling het doorgeven van kennis en vaardigheden van de vrijwilligers aan anderen. Voorheen werden ook cursussen georganiseerd, waarvoor de belangstelling echter zodanig terugliep dat deze zijn gestopt. De huidige gidsengroep is eigenlijk overgebleven. Voor een rondleiding betalen deelnemers 5 euro. De gidsen hebben ook besloten een deel van de opbrengst van de stichting ten goede te laten komen aan andere vrijwilligersorganisaties die werken binnen de Winterswijkse samenleving. Zo hebben het Doopsgezinde Kerkje, de Synagoge, Centrum Oriolus Oost Achterhoek en Hospicegroep de Lelie al in voorgaande jaren giften mogen ontvangen van het Gilde.

Voordracht
Jan Lammers is de coördinator van de dorpsgidsen: “Op dit moment zijn er 10 gidsen: Rudie Spiecker, Henk Rösken, Gerrit Graven, Freimut Pfetzing, Gert Jan Kuiper, Jan Lammers, Jan Heijnen, Geert Krosenbrink, Jan Wiggers en Henk te Kulve. Ieder van de gidsen kan een voordracht doen voor een gift en daar kiezen we dan uit. Die keuze is dit jaar gevallen op Stichting Openluchttheater, Stichting Strandbad en Stichting Kamp Wenters op Vlieland. Alle drie de stichtingen krijgen een cheque van duizend euro te gebruiken voor het voortzetten en in stand houden van hun activiteiten. Het is overigens de eerste keer dat we aan drie stichtingen een geldbedrag geven. Hoe we het volgend jaar gaan doen weten we nog niet, maar er zijn vast nog wel stichtingen die blij zijn met deze bijdrage.”

Afspraken voor rondleidingen kunnen worden gemaakt via de VVV telefoon 0543-745090 of via coördinator Jan Lammers telefoon 0543-514159. Ook kan er door hen meer informatie worden gegeven. “De samenwerking met de VVV is overigens ook perfect. We vullen elkaar goed aan”, laat Lammers nog weten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk