Afbeelding

Ingezonden

Maatschappij

Een muur van windmolens? 

De afgelopen maanden wordt het ene na het andere plan bekend voor windmolens van wel 250 m hoog pal op de grens met Nederland in Duitsland. Negen van die reuzen, bijna zo groot als de Eiffeltoren, staan inmiddels gepland, sommigen op maar zo’n 50 meter van de Nederlandse grens, waarvan drie naast het Woold en zes bij Ratum, op beide plekken vlak naast een beschermd Natura2000 gebied. Er kunnen elk moment nieuwe aanvragen bijkomen. Dat komt doordat de regels in Duitsland zijn versoepeld: de afstandsnormen tot bebouwing zijn gehalveerd naar twee keer de hoogte en het is zelfs toegestaan om in natuurgebieden te bouwen.   

Op de raadszitting in Südlohn op 29 november zal de politiek beslissen of zij de aanvragen van de initiatiefnemers voor windmolens goedkeuren. De verwachting is dat dat zal gebeuren. Gaan we afwachten tot er een muur van windmolens staat om ons prachtige unieke kleinschalige landschap? Tot we waar we ook zijn in onze mooie gemeente op een van die gigantische torens uitkijken? Is dat de toekomst die wij willen voor onszelf en voor Winterswijk?  

Kom naar de vergadering
De actiegroepen uit Woold en Ratum zeggen NEE tegen deze plannen! Zij hebben hulp nodig van de inwoners van Winterswijk om hun ‘nee’ kracht bij te zetten! Wie zijn of haar stem wil laten horen moet op woensdag 29 november naar het gemeentehuis in Oeding aan de Winterswykerstrasse 1. Wij willen er met zoveel mogelijk mensen aanwezig zijn want dit gaat alle inwoners van Winterswijk aan en met hoe meer mensen we zijn hoe meer indruk wij ook zullen maken! 
Om 17 uur komen wij bij elkaar voor de deur van het gemeentehuis, waar wij een vreedzaam betoog zullen houden. De petitie zal aan de burgemeester overhandigd worden. Om 18 uur begint de raadsvergadering in de grote zaal. Het is Nederlanders niet toegestaan om tijdens de zitting in te spreken, maar wij zullen wel in het publiek gaan zitten en laten merken, dat wij het hier niet mee eens zijn.

Negatieve effecten van Windmolens op natuur, mens en omgeving 
In Winterswijk bestaat er een Moratorium -een verbod- op windmolens om ons mooie kleinschalige natuur- en cultuurlandschap te beschermen.
-Windmolens vormen een gevaar voor vele diersoorten zoals vogels en vleermuizen. Ook voor insecten en zelfs voor het bodemleven hebben windmolens nadelige gevolgen door het (laagfrequente) geluid, de slagschaduw en de trillingen, die ervan uit gaan. Bij boeren is bekent, dat er stress kan ontstaan bij het vee en dat de melkproductie kan afnemen.
-Voor de gezondheid van mensen die er in de buurt wonen, zijn verschillende ernstige nadelige gevolgen bekend door laagfrequent geluid en straling.
-Toerisme is in Winterswijk van groot economisch belang. Toeristen, waaronder veel Duitsers, komen juist voor de natuur en de rust in ons mooie karakteristieke coulisselandschap. Bij dit soort ‘horizonvervuiling’ en achteruitgang van de natuur zullen zij steeds meer wegblijven en attractievere vakantiegebieden kiezen.
-Huizen die in de buurt van windmolens staan, ervaren een duidelijk waardevermindering. Wie wil er nou ook in de buurt van zo’n molen (komen) wonen?

Zo gaan we toch niet met elkaar om
We zijn er geschrokken en verontwaardigd over, dat Winterswijk niet vanaf het begin betrokken is bij de plannen voor windmolens tegen de grens van Nederland aan de Duitse kant. Dat wij niet actief zijn geïnformeerd en er per toeval moesten achter komen. We mogen toch ook niet zomaar een muur van beton van 10 meter hoog net over de erfgrens met onze buurman neerzetten?!  
Er zouden landelijke afspraken moeten komen -daarmee is de aanvraagbeoordelaar voor Windkraftanlagen in Borken het in een gesprek (net voor het weekend) met mensen van de actiegroep eens- over hoe je rekening houdt met elkaar in het grensgebied. Want die afspraken zijn er tot nu toe niet.

Petitie
We zijn op 20 november een petitie gestart die binnen 4 dagen al door meer dan 1000 mensen is ondertekend!: Iedereen kan deze petitie nog tekenen. Daarmee kunnen wij laten zien, dat het ongenoegen over de molenplannen niet alleen bij een handvol bewoners speelt.  Iedereen kan de petitie tekenen.   

Plaats geen Duitse windmolens op de grens bij: Nationaal Landschap Winterswijk - Petities.nl.  https://petities.nl/petitions/plaats-geen-duitse-windmolens-op-de-grens-bij-nationaal-landschap-winterswijk?locale=nl)

Wie op de hoogte wil blijven kan zich melden bij de mensen van de actiegroepen: 

Actiegroep Ratum (Südlohn/Öding): Karin Pierik. k.pierik@kpnplanet.nl 
Actiegroep Woold (Külverheide/Rhede): Ricarda Kleffel art@atelierricarda.nl  

Nederland is ingetekend als witte vlek bij Woold. Afbeelding gemeente Rhede
Zes molens gepland op naast de grens bij Ratum. Afbeelding: PR
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk