Vanaf elke plek in Ratum en een deel van Kotten zijn de molens te zien, wijst Karin. Foto: Joke de Haan

Vanaf elke plek in Ratum en een deel van Kotten zijn de molens te zien, wijst Karin. Foto: Joke de Haan

Actiegroep: ‘Géén enorme windmolens net over de grens’

Maatschappij

‘Ratum is geen witte vlek’

Door de redactie

RATUM/KOTTEN - In de tuin van Karin Pierik in Ratum kun je de grens met Duitsland zien: een veld, een rand bos en daarachter begint het land van de oosterburen. Ook het Duitse Oeding heeft ambitieuze plannen om (net als Südlohn bij Woold), maar liefst zeven forse windmolens in dit grensgebied neer te zetten. De informatie voorziening vanuit Duitsland was er niet, maar komt nu langzaam op gang. Duidelijk is geworden dat ze kaarten gebruiken waarop Ratum niet te zien is, waardoor het lijkt of de molens in dunbevolkt gebied staan. “Maar Ratum is geen witte vlek”, laat Karin nadrukkelijk weten. Samen met Chiel Stemerdink is zij een werkgroep gestart om de plannen tegen te houden.

Meedenken en inspreken bij de procedure bleek tot op het allerlaatst zo goed als onmogelijk. Inmiddels weet Karin wel dat de molens 250m hoog worden, bijna zo hoog als de Eiffeltoren. “Vanaf elke plek in Ratum, en dat geldt ook voor een deel van Kotten, zijn de molens te zien. Ratum is een natuurgebied, een coulisselandschap, daar horen geen mega hoge windmolens”, vindt de werkgroep. “De molens komen zo dicht bij de grens dat de Duitse omwonenden verder van de molens wonen dan de inwoners van Ratum en Kotten.”

Het is ook bekend dat windmolens allerlei negatieve effecten kúnnen hebben op de gezondheid van mens en dier. Daarom zijn Karin en Chiel Stemerdink een werkgroep begonnen om samen met anderen uit te zoeken wat er gedaan moet en kan worden om de plannen aan te passen. Het relatief goede nieuws voor Ratum lijkt te zijn dat de besluitvorming nog minder vergevorderd is dan bij Woold, daar moet de actiegroep rekening houden met het inschakelen van juridische ondersteuning.

Karin en Chiel willen met de werkgroep de Nederlandse kant van het verhaal benadrukken. Chiel is zelfs in Duitsland op de lokale tv is geweest. Inspreken tijdens een openbare vergadering -zoals de bijzonder raadsvergadering op 29 november over deze plannen voor de windmolens- mag in Duitsland niet, dit recht geldt alleen voor Duitsers. Andersom mogen Duitsers wel gebruik maken van inspreekrecht tijdens een Nederlandse openbare vergadering. Karin: Ik vraag me af wat voor zin het heeft om in Europa samen te werken, als je als buurlanden zo met elkaar omgaat.”

De hele oostgrens van Nederland
Chiel legt uit dat het allang geen puur Ratumse of puur Wooldse zaak is: “Dit gaat de hele oostgrens van Nederland aan”. Bijvoorbeeld ook ter hoogte van Nijmegen zijn er dergelijke plannen, die nu naar voren worden gehaald, omdat de wetgeving in Duitsland strenger gaat worden voor de plaatsing van windmolens. “Denemarken heeft zelfs een officieel verdrag met Duitsland over het niet plaatsen van windmolens vlakbij de grens.”

Boos, maar niet machteloos
De werkgroep wil geen windmolens op de geplande plek. “We willen geen waardevermindering van de huizen en bedrijven, geen verminderde melkproductie, geen gezondheidsklachten, geen verstoorde natuur en verjaagde dieren”, laten Karin en Chiel weten. ‘We willen geen uitzicht op en overlast van Duitse reuze-windmolens op de grens.”

Alle inwoners van Ratum en een deel van Kotten hebben inmiddels een brief omtrent de plannen ontvangen. Daarin roepen ze iedereen op, die hier tegen is, om de krachten te bundelen en een vuist te maken tegen de plannen. 

Karin en Chiel gaan naar de openbare vergadering over de molens op woensdag 29 november. Wie meer wil weten of contact wil leggen met de werkgroep, kan mailen naar: k.pierik@kpnplanet.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk