Voor ieder wat wils op het festival Voor niets gaat de zon op. Foto: Rieta van der Linde

Voor ieder wat wils op het festival Voor niets gaat de zon op. Foto: Rieta van der Linde

Voor niets gaat de zon op met geweldige optredens, inhoudelijke gesprekken

Maatschappij

WINTERSWIJK - Afgelopen zondag stipt 12.00 uur opende wethouder Elvira Schepers onder tromgeroffel officieel de tweede editie van het Winterswijkse festival Voor niets gaat de zon op. Volgens de organisatie genoten zo’n driehonderd mensen op het zonovergoten terrein van ’t Kreil van gezelligheid, ontmoeting met een stukje inhoud.

Dit gratis festival is allereerst bedoeld om Winterswijkers en Winterswijkers met een kleine beurs in het bijzonder een leuke, ontspannen middag te bezorgen. Dat is zeker gelukt. Daarnaast wil het festival op toegankelijke wijze het gesprek over armoede en kansengelijkheid aangaan met inwoners en beleidsmakers. Kasper van Kooten is ambassadeur van het Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Méér muziek in de klas. Hij liet vol humor zien wat armoede en bureaucratie voor zelfs deze – naar eigen zeggen – Gooise kakker betekende na zijn echtscheiding. Hij kreeg de lachers nog meer op zijn hand met zijn geïmproviseerde ode aan bezoekers Elvira & Rik en Lena & Francien dat live op een cassettebandje werd opgenomen. Cassettebandje? Lang verhaal, maar soort van iPod avant la lettre dat Kasper in een nieuw jasje stak.

Kansengelijkheid
Daarna was het de beurt aan Milio van de Kamp. De schrijver van het boek Misschien moet je iets lager mikken. Hij vertelde over een jeugd zonder gas, water en licht, een omgeving waarin je eerder geremd dan gestimuleerd wordt om de maatschappelijke ladder te beklimmen en de vooroordelen rondom armoede. Een indrukwekkend persoonlijk verhaal van een Amsterdammer uit een Amsterdamse volkswijk, die woorden als bijles, vakantie en gezelligheid alleen uit verhalen kende. Milio legde glashelder de complexiteit van kansen(on)gelijkheid bloot. De hele zaal was er stil van.

Het panel met Milio van de Kamp, Elvira Schepers, Gerda Osinga van het Sociaal Steunpunt en Tatjana van Braak van Mini Manna bood het publiek de ruimte om vragen te stellen over de kansengelijkheid van kinderen in Winterswijk. Iedereen was het er snel over eens dat dat verder gaat dan alleen geld. Zo blijken bijvoorbeeld ook een gratis schoolontbijt, een naschools aanbod waar zaken aan bod komen die er thuis bij in schieten, de mogelijkheid een muziekinstrument te leren spelen en een laptop voor school bij te dragen aan de kansen voor een opgroeiend kind. Een paneldiscussie dat later dit jaar waarschijnlijk een vervolg krijgt.

De werkgroep Het Taboe Armoede Doorbreken is de stuwende kracht achter Voor niets gaat de zon op en kijkt heel tevreden terug op een geslaagde middag. Zeker ook vanwege de leuke workshops van Villa Mondriaan, de informatiemarkt met maatschappelijke organisaties en de fantastische Wereldband Bandera Latina, die ieders heupen in beweging bracht.

Kasper van Kooten. Foto: Rieta van der Linde

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk