Het synagoge complex. Foto: Mirjam Schwarz

Het synagoge complex. Foto: Mirjam Schwarz

Mirjam Schwarz

Eerste rondleiding in de synagoge van deze zomer

Maatschappij

Joods Winterswijk van de 17e naar de 21ste eeuw

WINTERSWIJK - In de 17e eeuw woonde er een handvol Joden in Winterswijk. Rond 1800 was hun aantal toegenomen tot ruim vijftig zielen. In de eerste helft van de twintigste eeuw was de gemeenschap uitgegroeid tot meer dan 300 mensen. Veehandelaren, slagers en textielhandelaren waren het. Volledig opgenomen in de plaatselijke samenleving. Deze zomer wordt, vier maanden lang, dat Joodse verhaal elke dinsdagavond verteld. Dat gebeurt in de synagoge aan de Spoorstraat.

De synagoge is het hart van een bijzonder complex, dat niet voor niks erkend is als rijksmonument. Achter de synagoge ligt het ritueel badhuis, ernaast een klaslokaal en vergaderruimte en de woning van de voorzanger. Achter de lange betonnen muur de begraafplaats, die tot 1880 in gebruik is geweest. Deze combinatie is uniek voor Nederland. De gebouwen herinneren aan de eens zo bloeiende Joodse gemeenschap  Het voortbestaan van het bijzondere synagogecomplex wordt gegarandeerd door de Stichting Cultuurbehoud Achterhoek. 

Vrijwilligers van de Stichting Winterswijkse Synagoge verzorgen in de zomermaanden rondleidingen. De rondleidingen zijn op dinsdagavond in juni, juli, augustus en september, telkens om 19 uur. De eerste rondleiding is dinsdags 6 juni. De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur. Volwassenen betalen 5 euro, kinderen tot 16 jaar 3 euro. Uit respect voor de joodse traditie wordt mannen gevraagd in de synagoge een hoofddeksel te dragen. In de synagoge kan een kippa worden geleend, een eigen hoofddeksel (pet of hoed) is ook toegestaan. Meer informatie, ook voor (groeps-)rondleidingen op andere momenten, op www.synagogewinterswijk.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk