Een groep vrijwilligers druk bezig in een van de tuinen. Foto: Anja Onstenk Beeld & Creatie
Een groep vrijwilligers druk bezig in een van de tuinen. Foto: Anja Onstenk Beeld & Creatie Anja Onstenk Beeld & Creatie

Duurzame, onderhoudsarme tuin dankzij vrijwilligers

Maatschappij

WINTERSWIJK - Vrijwilligers van Klimop, HIERzorg en Present Winterswijk hebben tijdens de vierde Sociaal Groen-dag in Winterswijk vier tuinen opgeknapt en duurzaam ingeplant. Het was een zonovergoten dag in mei waarop de vrijwilligers met veel enthousiasme aan de slag gingen in de tuinen. “Twee van de bewoners hadden het gevoel dat hun tuin erg uit de toon viel in de straat. Ze hadden hier last van. Nu hebben ze dankzij de inzet van de vrijwilligers misschien wel de mooiste tuin van de straat”, vertelt Natasja te Linde, projectcoördinator van Present Winterswijk. Nog niet alle tuinen zijn af, maar dat wordt de komende weken opgepakt door andere vrijwilligers. 

Groene aandacht stond centraal tijdens de dag, aandacht voor de tuinen én ruimte voor contact met de bewoners. Dat is gelukt. Er waren mooie ontmoetingen tussen de vrijwilligers en de bewoners. Ingrid Mes, consulent wonen van woningbouwvereniging De Woonplaats, verzorgde tussendoor voor alle groepen een lunch op locatie. 

Tuinonderhoud
HIERzorg gaat de tuinen het komende anderhalf jaar samen met de bewoners onderhouden. Dit wordt gedaan door cliënten van HIERzorg. Zij ontvangen hulp vanuit HIERzorg en willen graag de maatschappij iets teruggeven. Door de tuinen te onderhouden, kunnen ze iets voor een ander betekenen en het is een mooie opstap om weer richting een betaalde baan te gaan. Natasja: “Wij vinden dit als Present een win-win-win situatie. Goed onderhouden tuinen, sociaal contact en mooie samenwerking met HIERzorg”.

Samenwerking
Present werkt voor het project samen met de gemeente Winterswijk, De Woonplaats, hulpverleners en Hovenier Wenninkhof. De bewoners betalen een eigen bijdrage naar draagkracht. Eigenaar Jan Bent van Wenninkhof is partner van Present en reed tijdens de dag tussen de tuinen heen en weer. Hij gaf aanwijzingen aan de vrijwilligers en hielp zelf als vrijwilliger mee. Vooraf had hij voor alle tuinen kosteloos een ontwerp en plan van aanpak gemaakt, zodat duidelijk was wat er per tuin moest gebeuren. Dit alles in overleg met de bewoners.

Wil je ook samen met collega’s, vrienden, familie of een andere groep een mede-Winterswijker helpen en zo ervaren wat een paar uur van jouw tijd betekent voor een ander? Neem dan contact op met Natasja te Linde, projectcoördinator Present Winterswijk, en vraag naar de mogelijkheden: natasja.te.linde@presentwinterswijk.nl.

De vrijwilligers maken de tuin klaar voor de nieuwe planten. Foto: Anja Onstenk Beeld & Creatie
Een vrijwilliger en Jan Bent zetten de planten klaar waar ze straks worden gepoot. Foto: Anja Onstenk Beeld & Creatie

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant