Een sfeerbeeld van het VuurFestival, gemaakt met een drone. Foto: PR
Een sfeerbeeld van het VuurFestival, gemaakt met een drone. Foto: PR

Allerlaatste Vuurfestival

Maatschappij

WINTERSWIJK-MEDDO  – Het VuurFestival, met één van de grootste paasvuren van het land met festival voor jong en oud, stopt. Het plan is om op zaterdag 8 en 9 april 2023 nog één allerlaatste grote editie, met alles erop en eraan, te houden. Dus ook mét mega paasvuur, onder het motto ‘alles of niets’.

De traditie van het paasvuur in Meddo gaat reeds terug naar 1975. In 2010 is het vervolgens na een paar jaar pauze terug gekomen in de vorm van het VuurFestival: een evenement met zo’n 7000 tot 8000 bezoekers , vermaak voor het hele gezin en mét paasvuur. Na de kleine editie zonder vuur (vanwege corona onzekerheden) dit jaar, waren er al plannen om wellicht te stoppen in 2023. Vanwege het stikstofverhaal is er sneller een knoop doorgehakt.
Roy Heesen: “Tot nu toe is bekend dat wanneer een traditie gestart is voor 2004, het niet hoeft te voldoen aan de nieuwe stikstofregels. Het lijkt er echter nu op dat de provincie toch andere wetten en regels gaat bedenken, waardoor dit mogelijk vervalt. Het valt dan nog te bezien of het überhaupt gaat lukken in 2023. Wij als organisatie willen, net zoals de gemeente. Nu de rest nog.”

Het programma voor 2023 staat al. Remco Elferink: “We hebben ruim 100 meter lengte tentoverkapping in optie staan om iedereen een plek te kunnen geven en waar een heel erg tof programma twee dagen lang voor zowel jong als oud zal zijn. Laten we hopen dat we het kunnen doen, traditioneel om 21.00 uur mét paasvuur en mét openingsshow, maar dat het de laatste keer wordt staat voor ons vast.” Ook denkt de organisatie dat paasvuren eindig zullen zijn. “We hopen dat paasvuren nog jaren en jaren mee gaan, maar we zullen een keer door de realiteit ingehaald worden”, aldus Heesen.

Wanneer de kaartverkoop exact start is nog niet helder, maar dat zal zijn zodra er 100% duidelijkheid is. “Begin december is er overleg tussen gemeente en provincie om de (eventueel gewijzigde) spelregels helder te krijgen. Zodra dit helder is, zal het programma bekend gemaakt worden en de ticketverkoop starten. Houd hiervoor de sociale media van het VuurFestival in de gaten.” Of er na 2023 nog wat anders in de planning staat ter vervanging? “Wellicht wel, maar eerst willen we dit graag waardig afsluiten. One more time! Laten we hopen dat het vuur nog één keer kan branden!”, aldus de organisatie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk