Maarten Schellekens, Diny van Hoften en Joske Meerdink (vlnr) tijdens de première van de documentaire en podcast 'De ramp met de Phoenix'. Foto:Lineke Voltman
Maarten Schellekens, Diny van Hoften en Joske Meerdink (vlnr) tijdens de première van de documentaire en podcast 'De ramp met de Phoenix'. Foto:Lineke Voltman

Podcast en documentaire ‘De ramp met de Phoenix’ in première

Maatschappij

Schoorsteen van vergane Phoenix gevonden op de bodem van Lake Michigan

Door Lineke Voltman

WINTERSWIJK - Een avondwandeling op de oude begraafplaats in Winterswijk door Joske Meerdink, redacteur bij omroep Gelderland, is de aanleiding geweest voor een documentaire en een podcastserie met de titel ‘De ramp met de Phoenix’ door omroep Gelderland, die op zondag 20 november werden gepresenteerd in service theater Skopein.

Op 21 november was het 175 jaar geleden dat de Phoenix is vergaan op Lake Michigan in de Verenigde Staten. Het was de tijd dat veel Nederlanders wegens armoede in Nederland naar de V.S. emigreerden. Zo ook de 300 opvarenden van de Phoenix waaronder 154 Nederlandse emigranten. Vlak voor de eindbestemming, de haven van Sheboygan, vloog het schip in brand en verging. Slechts 24 emigranten overleefden de ramp waaronder tien mensen uit Winterswijk.

Joske: “Tijdens mijn wandeling zag ik op de begraafplaats het monument van de ondergang van de Phoenix, ik las het verhaal en dat greep me enorm. Mijn eerste gedachte was: waarom weet ik hier niets van? Thuis heb ik alle informatie over de ramp uitgezocht en meteen ontstond het idee om daar een podcast van te maken. Toen ik daar mee bezig was kwam ik in contact met film- en documentaire maker Diny van Hoften uit Zaltbommel.” “Joske had al heel veel research vooraf gedaan,” vult Diny aan, “Ik vond dit zo’n mooi verhaal daar wilde ik graag een documentaire over maken. Eind juli zijn we met cameraman Maarten Schellekens van omroep Gelderland naar Amerika vertrokken om zoveel mogelijk antwoorden te krijgen op vragen als: zat er misschien familie van Joske op de boot, is het wrak ooit gevonden en waarom emigreerden in die tijd zoveel Nederlanders naar Amerika?

Via YouTube kwam Joske in contact met Steve Ravadon, een shipwreck hunter, die acht jaar geleden al in de buurt van de rampplek een langwerpig voorwerp op de bodem van het meer had gezien, maar hij deed het af als een boomstam. “Tijdens ons verblijf ging hij er weer naar opzoek en vond de plek: Het voorwerp lag er nog. Naderhand zijn duikers ingezet en toen bleek dat het voorwerp hol was en dat het inderdaad om de schoorsteen van de Phoenix ging. Het is het enige overblijfsel van het schip.”

Diny: “Tijdens ons bezoek aan Amerika hebben we ook gesproken met nazaten van de mensen die de ramp overleefd hebben, waaronder Mark en Janice Hesselink, de zusjes Foster en Dave Feldkamp. Daarnaast spraken we ook met Mary Risseeuw, deskundige van de Phoenix, genealoog en historicus. Zij zorgde er in 1997 voor dat alle slachtoffers van de Phoenix ramp een naam kregen en met Kevin Cullen, medewerker van het Wisconsin Maritime Museum, die overweldigd was door de vondst van de schoorsteen.”

Deel een van de documentaire is te zien op omroep Gelderland op dinsdag 22 november om 17.15 en wordt elk uur herhaald. Deel twee wordt dinsdag 29 november uitgezonden.

De eerste aflevering van de podcast was maandag 21 november, daarna volgt iedere week een nieuwe aflevering, te beluisteren op de podcastapp van omroep Gelderland maar ook op andere podcastapps.

Diny, Joske en Maarten tijdens hun bezoek aan Amerika. Links Janice Hesselink, 3e van rechts Mark Hesselink en uiterst rechts Mary Risseeuw. Foto: Omroep Gelderland

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant