Veelzijdige Open Dag op het AZC. Foto: Han van de Laar
Veelzijdige Open Dag op het AZC. Foto: Han van de Laar

Open dag asielzoekerscentrum druk bezocht

Maatschappij

‘Het was een gezellige en sfeervolle dag’ 

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - In het kader van de Nationale Burendag hielden veel AZC ’s in den lande een open huis. Zo ook het AZC in Winterswijk. “Het is volgens mij alweer drie jaar geleden dat het hier voor het laatst was”, aldus Marc Muis, locatiemanager van het AZC. “Dat kwam natuurlijk door corona. Nu kan het weer en we kunnen wel spreken van en goede opkomst en een gezellige, sfeervolle dag”

Traditionele lekkernijen 
De Open Dag is landelijk in samenwerking met de Immigratie en Naturalisatiediensten (IND), Vluchtelingenwerk, Dienst Terugkeer en Vertrek en het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers georganiseerd. In Winterswijk bezochten zo’n 250 tot 300 omwonenden, overige Winterswijkers en mensen uit de omgeving de open dag. Belangstellenden konden een kijkje nemen in een woning, de peuterspeelzaal, de kantoorunits en het leslokaal. Bezoekers werden in groepjes van tien rondgeleid en konden ook een taalles volgen. Buiten waren er muzikale optredens, afgewisseld door een DJ. De kinderen konden zich uitleven op een springkussen en zich laten schminken. Veel bewoners hadden traditionele lekkernijen uit hun vaderland gemaakt, die gastvrij werden uitgedeeld.

Behoefte aan opvang
Op het AZC is plaats voor 500 bewoners. Dat zijn er nu iets minder, omdat momenteel enkele woonblokken gerenoveerd worden. Aanvankelijk waren er 400 bewoners, maar op verzoek van het COA werd dat aantal voor een jaar verhoogd met 100 extra plaatsen. Marc: “Dat jaar zit er bijna op. Begin oktober neemt het college van B & W een besluit over het vervolg en legt dat de gemeenteraad voor. Het zou voor ons als AZC goed zijn als we die 500 bewoners kunnen handhaven. Er is grote behoefte aan opvang. We doen er dan ook veel aan om, samen met onder meer politie, ambtenaren, omwonenden en onderwijs alles in goede banen te leiden. We zijn er vooral voor gezinnen en LHBTI’ers. Overlast pakken we direct aan. Het is nu dan ook relatief rustig.”

Er zijn momenteel zo’n veertig vrijwilligers actief, maar er is ruimte voor meer. Wie interesse heeft kan contact opnemen met het AZC-Winterswijk. Dat kan via de site www.coa.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant