Ronald Mullié (links) en Leander Grooten (rechts) in de tuin van Klimop waar het Biltstar Aardappelfestival plaats vindt. Foto: Maarten Reuvekamp
Ronald Mullié (links) en Leander Grooten (rechts) in de tuin van Klimop waar het Biltstar Aardappelfestival plaats vindt. Foto: Maarten Reuvekamp

‘We moeten het met elkaar zien te rooien’

Maatschappij

WINTERSWIJK – Op zondag 11 september gaat er iets moois in Winterswijk gebeuren. Dan vindt het Biltstar Aardappelfestival plaats. Die middag is het terrein van Klimop aan Noteboomstraat 20 van 13.30 - 18.00 uur ‘the place to be’. Bezoekers ervaren dan aan den lijve de verbindende kracht van de aardappel. Ronald Mullié, beeldend kunstenaar en initiatiefnemer van het festival, omschrijft het evenement als een sociaal kunstproject. Hij wil kunst bij de mensen brengen en andersom. De ‘oer-Hollandse’ aardappel speelt hierin samen met de bezoekers de hoofdrol.

Door Maarten Reuvekamp

Jan van Huet Lindeman (ontbreekt op de foto), voormalig boer en net als mede-initiatiefnemer Leander Grooten lid van het pioniersteam van Klimop, heeft weinig tijd. In gesprek met hem, Grooten en Mullié geeft hij te kennen dat er nog veel moet gebeuren. Als technische man heeft hij samen met buurtbewoners en andere mensen het afgelopen jaar de tuin onder handen genomen. Met bloed, zweet en tranen werd de bodem geplagt en werden er in de arme grond aardappels gepoot. Door jarenlange ervaring met het eigenhandig verbouwen van aardappels wist Van Huet Lindeman dat het loof van de aardappelplant het omringende onkruid verstikt. Een belangrijke stap richting een vruchtbare bodem, waar nog veel moois uit kan ontstaan.

De aardappel heeft sinds de Tachtigjarige Oorlog bijgedragen aan de Nederlandse (eet)cultuur en daarmee is het festival onderdeel van de culturele jaaragenda rondom ‘1572 – de geboorte van Nederland’. “De waarden die vierhonderdvijftig jaar geleden werden bevochten, zijn vandaag de dag nog zeer actueel: Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid, Verscheidenheid.” Waarden die volgens Grooten in de wortels van de Achterhoekers zitten. Met Klimop wil hij mensen met elkaar verbinden om zingeving te ervaren. Mullié merkt op dat veel in de huidige maatschappij nergens over gaat. “Zowel kunst als zingeving, beide waardevrij, gaan wel ergens over. Bij beide draait het bovendien om de ervaring en niet om de vorm.”

De ultieme manier om kunst te verwerken is volgens Mullié door het op te eten. “De aardappel leent zich bij uitstek voor een grote verscheidenheid aan gerechten. Er zijn verrassend meer mogelijkheden met de aardappel dan waar wij in de Hollandse keuken gebruik van maken.” Geen festival zonder lekker eten en dus worden de smaakpapillen van de festivalbezoekers getrakteerd op een heuse culinaire ervaring. Verder wordt er verteld over de aardappel, worden er spelletjes mee gedaan en kunnen bezoekers er stempelkunst mee bedrijven. Kortom, er is genoeg te beleven voor jong en oud.

De aardappel vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika en is in de zestiende eeuw door ontdekkingsreizigers mee naar Europa gebracht. Boeren in Nederland hadden aanvankelijk ernstige bedenkingen want zowel de bessen als de stengels zijn namelijk giftig. De eerste jaren werd de aardappel dan ook vooral als varkensvoer en voedsel voor de allerarmsten gezien. Pas in 1727 werd de aardappel voor het eerst erkend als volwaardig voedsel. Anno 2022 voedt de aardappel een grote verscheidenheid aan mensen. Want of je nu arm bent of rijk, de aardappel is er voor iedereen.

Meer info: Noteboomstraat 20 / www.facebook.com/klimopwinterswijk / 06-30373852.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant