‘Onze chill-hut is bijna klaar.’ Foto's: Han van de Laar
‘Onze chill-hut is bijna klaar.’ Foto's: Han van de Laar

‘Eindelijk weer Winkieweek, blij dat het terug is’

Maatschappij

WINTERSWIJK - Het is druk op het Winkie-veld. De oppervlakte wordt volop benut. Kleuterstad, voor de kinderen van 4 tot 7 jaar, staat aan de ene kant en Kinderstad voor de zesplussers aan de andere kant. Op beide locaties valt al snel de grote stapel houten pallets op. Hutten bouwen is één van de kenmerken van Winkie. Voorzitter Jinnie Bodt en penningmeester Gert-Jan Ter Vrugt maken halverwege de Winkieweek 2022 een balans op.

Door Han van de Laar

Contact
Jinnie: “In 2019 was onze laatste normale Winkieweek. In 2020 hebben we nog wel iets gedaan online. Kinderen konden thuis in de tuin een hut bouwen. De winnaars van de mooiste hutten konden dit jaar gratis meedoen. In 2021 hebben we een speurtocht gehouden. Met de familie op pad en met een eigen tijdslot. Zo hielden we toch contact met de kinderen.”

Gert-Jan:” Met zo’n vierhonderd deelnemende kinderen en ruim honderd vrijwilligers hebben we elkaar gelukkig dit jaar weer in de armen gesloten. Alles gaat goed tot nu toe. We hebben zelfs zo’n dertig Oekraïense kinderen die deelnemen. Het programma van 2022 is eigenlijk op hoofdlijnen hetzelfde als in andere jaren. We hadden wel geluk dat een bedrijf uit Lomm drie vrachtwagens vol pallets kon leveren. Pallets vinden is steeds lastiger, maar het is gelukt!”

Winkie-burgemeester
Op maandag werden ook de Winkie-burgemeesters gekozen. Bij de oudere kinderen was dat Melody. In optocht werden burgemeester en wethouders bij het oude Raadhuis opgehaald. Eenmaal terug op het Winkie-terrein werd Melody door burgemeester Bengevoord benoemd tot burgemeester van Kinderstad. Daaropvolgend werd Famke tot burgemeester van Kleuterstad benoemd. De kinderen zijn ook nog naar de bioscoop gegaan. Vanwege het warme weer kregen ze extra drinken en hadden ze ook eigen flesjes die ze steeds met water konden vullen. De tuinslang werd regelmatig aangezet. Deze zorgde voor verkoeling. Op het programma stond verder nog onder meer de verkiezing van de mooiste hut, een speurtocht en een tienkamp. Tevens konden de kinderen naar hartenlust knutselen, springen op het springkussen of een ritje maken in de draaimolen. De zaterdag wordt afgesloten met een gratis toegankelijk Winkie-festival.

Gezocht opslagruimte
De Winkieweek 2023 is van 7 tot 12 augustus. Op niet al te lange termijn dreigt Winkie de huidige opslaglocatie te verliezen. Het bestuur doet dan ook een dringende oproep voor vervangende ruimte van 400-500 vierkante meter. Mocht je hiervoor iets weten, neem dan contact op met Winkie via info@winkie.nl, de website of 0543-531003.

Water brengt verkoeling.
Leuke spelletjes in Kleuterstad.
Knutselen staat ook altijd hoog in het vaandel.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk