De website van de gemeente Winterswijk. Foto: PR
De website van de gemeente Winterswijk. Foto: PR

A-status voor toegankelijke website winterswijk.nl

Maatschappij

WINTERSWIJK - De website van de gemeente Winterswijk heeft de A-status gekregen. Dat betekent dat de website voldoet aan alle nieuwe wettelijke eisen voor toegankelijkheid. Daarmee is winterswijk.nl toegankelijk voor alle bezoekers, ook voor bezoekers met een beperking. 

Nieuwe website
Sinds eind april 2022 heeft de gemeente een nieuwe website. De website kreeg onder andere contrasterende kleuren, een logischere navigatie en begrijpelijkere teksten. Daarnaast kregen de foto’s op de website een beschrijvende tekst, waarmee mensen met een visuele beperking kunnen horen wat erop staat. Ook heeft de website een voorlees- en vertaalfunctie. Verder is het mogelijk de website te gebruiken met alleen een toetsenbord.

Toegankelijk ook in de toekomst
De gemeente Winterswijk heeft de toegankelijkheid van de website laten onderzoeken door een extern bureau. Uit het onderzoek bleek dat de website voldoet aan alle wettelijke eisen. Winterswijk is een van de weinige Nederlandse gemeenten waarvoor dat geldt. Wethouder Metaal-ten Dolle heeft onder andere digitalisering en dienstverlening in haar portefeuille. Zij is blij met deze A-status voor een toegankelijke website en kijkt alvast naar de toekomst: “Digitale toegankelijkheid blijft een belangrijk punt op onze agenda. Nieuwe informatie op de website moet ook voldoen aan de eisen. Naast de gemeentelijke website heeft de gemeente een aantal digitale aanvraagformulieren. Ook die worden onderzocht en aangepast. Zo wordt en blijft alle digitale dienstverlening voor iedereen bruikbaar, ook in de toekomst.”

Onderzoek en praktijk
De Nederlandse wetgeving voor digitale toegankelijkheid is gebaseerd op internationale afspraken. Enerzijds is dat het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. Anderzijds zijn dat de EU-richtlijnen. De eisen voor digitale toegankelijkheid zijn gebaseerd op jarenlang onderzoek en op praktijkervaringen van mensen met een beperking. In Nederland ziet het agentschap Logius toe op de toegankelijkheid van alle digitale overheden. Dit agentschap heeft de website van de gemeente Winterswijk de A-status verleend. Logius is onderdeel van de Rijksoverheid.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk