Oekraïnse vluchtelingen brachten een bezoek aan NEMO in Amsterdam. Foto: PR
Oekraïnse vluchtelingen brachten een bezoek aan NEMO in Amsterdam. Foto: PR

Vluchtelingen Winterswijk en Groenlo naar NEMO

Maatschappij

WINTERSWIJK/GROENLO - Donderdagochtend 28 juli vertrokken vijftig jonge Oekraïense vluchtelingen uit Winterswijk samen met twintig vluchtelingen die in de Rank in Groenlo verblijven naar het NEMO Science Museum in Amsterdam. De reis werd mogelijk gemaakt door de bijzondere samenwerking tussen de Vincentiusvereniging uit Groenlo, de WUh uit Winterswijk en de Stichting GroenGrijs uit Amsterdam.

Groengrijs is een vrijwilligersorganisatie die over een aantal touringcars beschikt die gereden worden door vrijwilligers. Hierdoor worden met name de loonkosten gedrukt. Alleen maatschappelijke organisaties kunnen van de diensten van deze stichting gebruik maken. Voor een aangepast tarief werd er dan ook naar Amsterdam gereden.

De Vincentiusvereniging uit Groenlo is een vrijwilligersorganisatie op het gebied van maatschappelijke dienstverlening. Men is lokaal georganiseerd: midden in en vanuit de gemeenschap. Directe en persoonlijke hulp staat daarbij centraal. Vanuit deze doelstelling is de Vincentiusvereniging ook betrokken geraakt bij de opvang van de vluchtelingen uit de Oekraïne die in de Rank verblijven.

Door de nauwe contacten die er tussen de opvang in Groenlo en Winterswijk bestaan, werd toen het idee voor dit uitstapje ontstond snel de samenwerking gezocht. Sinds de komst van de vluchtelingen coördineert de WUh de opvang van de vrijwilligers in Winterswijk. Vanaf april organiseert de WUh allerlei nevenactiviteiten voor de vluchtelingen. Deze worden gefinancierd vanuit de diverse acties die er in Winterswijk voor de Oekraïners georganiseerd zijn. De WUh regelde nu de bus, daarnaast wist Stichting Vincentius de lokale Jumbo te vinden. De Jumbo stelde spontaan voor alle vluchtelingen een lunchpakket samen.

In het Nemo Science Museum konden ook de jongeren uit de Oekraïne ontdekken hoe fascinerend wetenschap en technologie zijn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk