Anneke Stans: ‘Wij willen dat de kerk optimaal benut kan worden. Dat gaat beter met losse stoelen’. Foto Han van de Laar
Anneke Stans: ‘Wij willen dat de kerk optimaal benut kan worden. Dat gaat beter met losse stoelen’. Foto Han van de Laar

Kerkbanken en stoelen van de Jacobskerk te koop

Maatschappij

Anneke Stans: ‘De mogelijkheden nemen zo alleen maar toe’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Het is geen alledaagse gebeurtenis, maar van de Jacobskerk zijn de kerkbanken en de rieten stoelen te koop. De verkoop loopt door tot 10 augustus. Anneke Stans, voorzitter van het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Winterswijk, geeft een toelichting op de beweegredenen. “De kerken in Nederland hebben het heden ten dage niet gemakkelijk. Er is al jaren sprake van een terugloop van het aantal gelovigen dat lid is van een kerkgenootschap. Derhalve neemt ook het bezoek aan de kerk af. Dat heeft ook invloed op de financiën. Er komt minder geld binnen, maar de kosten stijgen alleen maar. Kerken dienen zichzelf te bedruipen en dat wordt dus steeds moelijker.”

Draagvlak
Kerken zoeken naar wegen om de gebouwen in stand te houden en liefst ook de functie. Eén van de opties is om te onderzoeken of een uitbreiding van -maatschappelijke- functies mogelijk is. Anneke: “Er is door ons ook al eens eerder gekeken of overname van de Jacobskerk door De Stichting Oude Gelderse Kerken een mogelijkheid was. Tevens hebben we onderzocht of er draagvlak in Winterswijk is om de exploitatie van de Jacobskerk zelf ter hand te nemen. Die animo bleek gelukkig groot te zijn. ‘Het is onze kerk’, hoor je dan. Er is een werkgroep opgericht die daar invulling aan gaat geven. Wij hebben daar veel vertrouwen in en kijken uit naar de plannen van de werkgroep!”

Mogelijkheden
Nu al heeft de Jacobskerk een veelzijdig programma. Naast de kerkelijke functies zijn er ook met grote regelmaat exposities te zien, worden er optredens verzorgd en de gemeente Winterswijk heeft er bijvoorbeeld in 2020 de nieuwjaarsreceptie gehouden. Maar omdat er zo’n veertig banken stevig verankerd zijn in de vloer en zodoende een vaste opstelling kennen, is het gebruik van de ruimte beperkt en weinig flexibel. Daarom hebben de Kerkrentmeesters besloten de banken te laten verwijderen en te vervangen door stoelen. Weliswaar worden er 400 zitplaatsen ingeruild voor 400 nieuwe zitplaatsen, maar omdat het stapelbare stoelen zijn, die ook aan elkaar gekoppeld kunnen worden, zijn de mogelijkheden opeens vele malen groter geworden. In de nieuwe stoelen is in de rugzijde een ornament uitgefreesd dat ook terug te vinden is in de ramen. Dat dient tevens als handvat. Ook de kleur rood van een aantal stoelzittingen past goed bij het interieur van de kerk en op deze manier kunnen er door de hele kerk heen, inclusief het koor, creatieve opstellingen worden gemaakt. De werkgroep die het gebouw gaat exploiteren, krijgt zo veel meer mogelijkheden, want de ruimte is opeens voor veel meer doeleinden geschikt. “Zelf zullen we de ruimte ook regelmatig terug huren voor onze eigen activiteiten, zo wij blijven daar onder andere kerkdiensten houden”, geeft Anneke aan.

Superkwaliteit hardhout
De banken, die nu worden verkocht, zijn in de jaren 60 of 70 geplaatst en volgens kenners gemaakt van Bankirai hout. Dat is een superkwaliteit hardhout en kan ook buiten staan. Een bank of nostalgische rieten stoel kopen, kan telefonisch op alle doordeweekse ochtenden bij het Kerkelijk Bureau in het Zonnebrinkcentrum, tel. 0543-512395. Tijdens de openingsuren van de Jacobskerk kan men ze eventueel bekijken. In Winterswijk, inclusief de buurschappen, worden de banken, indien nodig, voor 5 euro per bank thuis bezorgd. Bestellen kan tot 10 augustus en vanaf 15 augustus worden de banken losgeschroefd en kunnen ze op afspraak worden opgehaald of thuisbezorgd.

Naar verwachting zullen met name de kerkbanken snel uitverkocht zijn. Het is toch een stukje nostalgie. Wat betreft de stoelen worden alleen de goede exemplaren verkocht. Zo mogen ze niet kraken, wiebelen en het riet mag niet kapot zijn. Voor het losschroeven en transporteren worden nog  extra vrijwilligers gezocht. Die kunnen zich ook melden bij het Kerkelijk Bureau.

De volgende maten zijn nog in de aanbieding: Banken met een lengte van 3,10 meter 62 euro per stuk. Met een lengte van 3,35 meter 67 euro per stuk. Met een lengte van 3,50 meter 70 euro per stuk. De rieten stoelen kosten 10 euro en per twee stuks 15 euro.

Voor meer informatie over de Jacobskerk zie ook de website.


www.jacobskerkwinterswijk.nl

Ook de rieten stoelen zijn te koop. Foto Han van de Laar

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk