Proosten op de toekomst. Foto: PR Present
Proosten op de toekomst. Foto: PR Present

Present Winterswijk viert eerste lustrum

Maatschappij

Ruim vijf jaar brug tussen vrijwilligers en kwetsbare mensen

WINTERSWIJK - “Laat maar weten wat ik kan doen, want ik ben ook een naober”, aan het woord is Sandra Metaal loco-burgemeester van Winterswijk tijdens de viering van het eerste lustrum van Present Winterswijk op vrijdag 24 juni. Ze neemt de toehoorders mee in haar verhaal dat Present al ruim vijf jaar de Achterhoekse naoberschap in praktijk brengt door een brug te slaan tussen vrijwilligers en mensen die hulp nodig hebben. 

De ruim vijftig aanwezigen kregen tijdens een feestelijk programma in het Gerrit Komrij College een terugblik op ruim vijf jaar Present in Winterswijk. Verhalen van vrijwilligers, een hulpontvanger en hulpverlener illustreerden wat Present betekent. In de eerste vijf jaar werden circa 1.300 vrijwilligers gekoppeld aan ruim 1.200 kwetsbare Winterswijkers die extra handen of aandacht konden gebruiken.

Henny Wiegerinck vertelt over zijn werk als vrijwilliger van Present Winterswijk. Hij is in 2020 begonnen als flex-vrijwilliger. “Ik ben altijd blij wanneer ik weer mág gaan klussen voor Present. Ik krijg daar ook veel voor terug. Vooral de dankbaarheid van de mensen die we helpen, heeft impact op mij”.

Nieuw begin
Het verhaal van Erik raakte de aanwezigen. Hij is een van de mensen waar vrijwilligers via Present praktisch aan de slag gingen. Hij vertelde over zijn lange verslavingsverleden. Vrijwilligers van Present maakten zijn huis schoon, sausden en zorgden voor nieuw behang op de muren. “Ik gebruik nu al ruim zes jaar niet meer en mede doordat de vrijwilligers mijn huis hebben schoongemaakt en opgeknapt kon ik een nieuw begin maken. De vrijwilligers waren ook erg vriendelijk en zonder oordeel. Present regelde zelfs via via een wasmachine voor me”, besluit hij zijn verhaal.

Als laatste vertelt Anne Vehoff van het Leger des Heils wat het werk van Present voor haar betekent. Als hulpverlener neemt zij contact op met Present, wanneer er praktische klussen in huis of tuin moeten worden gedaan. “Ik weet dat Present de klussen goed oppakt, daar hoef ik me dan niet meer mee bezig te houden. Daardoor kan ik me richten op andere zaken die voor iemand moeten worden geregeld”.

Omklapwoning
Tijdens de viering van het lustrum werd de Bruggenbouwer Award van Present ook voor het laatst doorgegeven. Projectcoördinator Anneke van Nierop, won deze landelijk prijs vorig jaar en nu moet deze binnenkort weer terug naar Present Nederland. De laatste tussenstop is De Woonplaats. Joanne ten Cate overhandigde de award aan Margret Bolink van De Woonplaats voor hun omklapwoningen. “Met dit initiatief slaan jullie niet alleen een brug naar elkaar, maar ook naar kwetsbare inwoners”, aldus Van Nierop. HIER huurt de woning van De Woonplaats voor een cliënt die vaak al meerdere keren problemen heeft gehad met verhuurders. “Doordat wij hen begeleiden, hebben wij wel het vertrouwen dat het goed zal gaan”, legt Ten Cate uit, “De cliënt huurt de woning dan voor een periode van ons en wanneer het goed gaat, wordt de woning zogenaamd omgeklapt en krijgt de cliënt een huurcontract van De Woonplaats”. Present Winterswijk wordt vaak ingeschakeld bij het opknappen en inrichten van deze woningen en bijbehorende tuinen.

Comité van aanbeveling
Dat het werk van Present breed wordt gedragen in Winterswijk bleek uit de uitbreiding van het comité van aanbeveling met zes Winterswijkse vertegenwoordigers. Tot nu toe zat alleen burgemeester Joris Bengevoord vanuit Winterswijk in dit Achterhoekse comité. De nieuwe leden zijn Joanne ten Cate (HIER), Jeroen Sanders (Gerrit Komrij College), Theo Beijer (Fijnder), Marijt Helmink (De Storm), Will de Graaff (Sociaal Steunpunt) en Leander Grooten (Klimop). Zij openen deuren voor Present en zullen een brug slaan naar anderen. Jeroen Sanders: “Ik wil de leerlingen graag leren om iets voor een ander te betekenen, daarom wil ik Present graag helpen bij het bruggenbouwen”.

De viering werd afgesloten met een proost op de toekomst en een buffet.
Meer informatie over Present is te vinden op www.presentwinterswijk.nl

De award wordt uitgereikt aan de laatste bruggenbouwer. Foto: PR Present
Sandra Metaal hield een speech. Foto: PR Present

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk