OBK Miste speelt een opluchtspel. Foto: Dena Geers
OBK Miste speelt een opluchtspel. Foto: Dena Geers

OBK Miste speelt Herberg ‘Het Swarte Peart’

Maatschappij

MISTE - Wie een gezellig avondje uit wil en ook nog eens wil lachen, mag het openluchtspel van OBK Miste niet missen. Op 10,11 (aanvang 20 uur) en 12 juni (aanvang 19 uur) voeren de toneelspelers het stuk Herberg ‘Het Swarte Peart’ op, geschreven door Gerrit Voskes. “Het verhaal is van Voskes, maar we hebben er wel een kleine draai aan gegeven om het geschikt te maken voor onze opvoering in Miste”, legt Freddy Bomers uit.

Door Verona Westera

Wat er dan aangepast is? “We verklappen natuurlijk niet het hele verhaal, maar het originele verhaal gaat over uitbreiding van een autoweg. In ons stuk komt er een tweede spoorbaan door ons gebied”, laat Freddy weten.
“De medewerkers van het kadaster komen al paaltjes slaan. Dat houdt de grondeigenaren natuurlijk wel bezig”, voegt Niels Woordes toe. Zowel Niels als Freddy spelen mee in dit blijspel in vier bedrijven. “Ik was blij toen de commissie vroeg of ik tijd had om mee te doen”, glundert Niels van oor tot oor. “Het is gewoon prachtig om je in te leven in een rol. Het is natuurlijk best een excentrieke hobby, dat toneelspelen. Je leeft helemaal samen met de andere spelers en alle vrijwilligers naar de voorstellingen toe. En dan is het ineens zover, dan sta je in the picture. Iedereen kijkt naar je. Dat is best spannend”, geeft de super-enthousiaste Niels meteen toe. “Maar”, gaat hij verder. “Het is gewoon prachtig om een lach op de gezichten van de mensen te toveren. Dat maakt het zo mooi.”

OBK Miste doet haar naam eer aan. OBK Miste staat voor Oefening Baart Kunst Miste. De toneelspelers zijn al erg lang bezig met de voorbereidingen. “Er is een leescommissie die het stuk gekozen heeft”, legt Freddy uit. “Toevallig zit ik daar zelf in en ik kan vertellen dat we wel twintig verschillende boekjes gelezen hebben. We speelden al eerder een stuk van Gerrit Voskes en ook nu kwamen we daar bij uit. Het past blijkbaar het beste bij onze vereniging.”

De 12 spelers die Herberg ‘Het Swarte Peart’ spelen zijn al weken en weken bezig om hun teksten te leren, zowel in dialect als in het Nederlands. Er wordt al maanden geoefend onder leiding van regisseur Wim de Roos. Uiteraard werd een locatie gekozen langs een spoorlijn. Het stuk wordt gespeeld bij Vruwink (Brinkman) aan de Brinkeweg in Miste. “We spelen eens in de vijf jaar een openluchtspel en proberen telkens een nieuwe unieke locatie te vinden. Dat is nu weer gelukt”, geeft Freddy aan. 

Mensen kunnen op de fiets komen, maar er zijn ook voldoende parkeerplaatsen. “Het heeft toch wel echt wat, om buiten te spelen”, lacht Niels. Ook Freddy vindt een openluchtspel bijzonder: “We spelen twee keer per jaar binnen bij Den Tappen, ons thuishonk, maar het is wel bijzonder zo in de open lucht. Ook voor de mensen die naar de locatie komen. Dat is ook al een stukje van de beleving van een opluchtspel, het tripje naar de locatie brengt toeschouwers al een beetje in de sfeer.”

Tijdens dit spel is er geen gebouwd decor. “De omgeving, de natuur is het decor, maar de leden hebben wel allerlei bijzondere attributen gebouwd om de voorstelling toch spectaculair te maken”, maakt Niels duidelijk.
Wat dat precies allemaal is, willen Niels en Freddy nog niet kwijt. Mensen die dat graag zelf willen komen zien, kunnen alvast kaarten bestellen. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Den Tappen, bij de VVV Winterswijk, of kunnen gereserveerd worden via openluchtspelmiste@hotmail.com. (Donateurs en sponsoren krijgen een kaart gratis, alleen mogelijk bij Den Tappen). De kaarten kosten 17,50 euro in de voorverkoop en 20 euro aan de kassa. 

De spelers zijn er bijna klaar voor. De teksten zitten er in. Het enige wat nog nodig is, is goed weer! 


www.toneelobkmiste.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk