Voordat de leerlingen in de bus stappen moet er eerst nog een groepsfoto gemaakt worden. Foto: Lineke Voltman
Voordat de leerlingen in de bus stappen moet er eerst nog een groepsfoto gemaakt worden. Foto: Lineke Voltman

Eerste Vlielandgangers vertrokken

Maatschappij

‘Ontzettend blij dat we weer kunnen gaan’

WINTERSWIJK – Op het parkeerterrein van theater De Storm wordt de laatste bagage nog in de klaarstaande bus gelegd terwijl de kinderen van groep 8 van de B. Stegemanschool en school ’t Waliën vol spanning wachten op het moment dat ze in de bus mogen plaatsnemen. Twee jaar kon kamp Vlieland niet door gaan in verband met corona maar nu mag het nu weer.

Door Lineke Voltman

“Geweldig dat het weer kan”, zegt een enthousiaste voorzitter van de Stichting Waddenvakanties (in de volksmond Kamp Wenters) Heleen Nijweide. “Ik ben heel blij om al deze kinderen met familie hier weer te zien, hoewel het ontzettend jammer is dat twee jaar lang de groepen 8 dit niet hebben kunnen meemaken, ook al zijn er mooie alternatieven bedacht in die periode. De week op Vlieland herinnert iedereen zich nog goed, zowel ouderen als jongeren.”

Dat deze uitspraak helemaal klopt bewijst het verhaal van Jan Houwers. Met zijn vrouw Johanna en hun dochter zwaaien ze hun jongste kleinkind uit. Jan vertelt dat hij in 1948 als eerste groep naar Ameland is geweest. “We gingen toen nog met oude spoorbussen. Ik zat op school O en we gingen samen met school N (Keizersschool).” Hij herinnert zich nog goed de ‘dakpannen’, oftewel de overdwars gesneden plakken brood. Johanna ging enkele jaren later naar Vlieland en ook hun dochter is er geweest. Johanna: “We hebben hier heel wat jaren gestaan om de kinderen en kleinkinderen uit te zwaaien, nu gaat de jongste mee en dat zal wel de laatste zijn.”

“De eerste groep bestaat uit leerlingen van groep 8 van de B. Stegemanschool en ’t Waliën,” weet Heleen, “daarna volgen de Kolibrie en Kotten, de derde week gaan groep A van de Bargerpaske en de Schakel. Groep B van Bargerpaske, Woold en Miste Corle sluiten de kampweken af.”

Volgend jaar bestaat kamp Winterswijk 75 jaar. Of dat nog extra gevierd gaat worden is nu nog niet bekend. “Daar moeten we nog eens over nadenken,” zegt Heleen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk