Jan en Anne genieten in de tuin en op het landgoed bij hun boerderij Oossink. Foto: Verona Westera
Jan en Anne genieten in de tuin en op het landgoed bij hun boerderij Oossink. Foto: Verona Westera

Jan en Anne Meijer vieren briljanten huwelijk

Maatschappij

WINTERSWIJK - “Respect voor elkaar. Dat is het. Dat is ons geheim.” Aan het woord zijn Jan en Anne Meijer. Op 31 mei vieren zij hun briljanten huwelijk. Ze vieren hun 65-jarig huwelijk met hun familie en vrienden op hun monumentale boerderij Oossink aan de Burloseweg in Kotten.

Door Verona Westera

Jan en Anne ontmoetten elkaar voor het eerst in 1953 op een feest van de neef van Jan. “Anne kende mijn neef omdat zij samen in het schoolbestuur zaten van het gemeentelijk Lyceum in Emmen.  Dat was in die tijd voor een vrouw erg bijzonder”, vertelt Jan. “Ik was dienstplichtig militair en had geholpen bij de watersnoodramp begin 1953. Ik had dan ook veel te vertellen op dat feestje”, weet hij nog heel goed. In eerste instantie sloeg de vonk nog niet meteen over, maar toen ze elkaar later dat jaar terug zagen op een slagingsfeest, gingen ze samen op een fiets de geslaagde vrienden langs. “Ik had het koud en ben toen tegen hem aan gekropen achterop die fiets”, lacht Anne. Een jaar later kwamen ze elkaar weer tegen bij een paasvuur. “Toen was ik toch wel geïnteresseerd in haar”, weet Jan nog goed. “Maar ze was populair en er waren meer kapers op de kust”, herinnert Jan zich. “Maar ik wilde alleen Jan”, lacht Anne. 

De ouders zagen de relatie niet zo zitten. “Anne was katholiek en ik kom uit een gereformeerd gezin. Dat kon niet samen. Je weet wel, met dat kussen en die duivel.” Jan en Anne waren echter zo verliefd dat zij hun relatie niet wilden verbreken. “Het was zelfs zo dat Anne haar diploma niet zou krijgen van haar katholieke hogeschool, als ze me niet aan de kant zou zetten.” Anne twijfelde echter niet. “Ik wilde Jan en dat heb ik mijn moeder duidelijk gemaakt.” Jan regelde dat Anne naar een neutrale hogeschool in Amsterdam kon om haar opleiding te vervolgen. Beiden woonden ze op hun eigen studentenkamertje. Want ook Jan was na zijn diensttijd gaan studeren. Anne nam diverse banen aan om in haar onderhoud te voorzien en Jan werkte parttime bij een klein accountant kantoor waar hij de kneepjes van het vak goed leerde, naast zijn studie. Toen Anne een vaste aanstelling kreeg als maatschappelijk werkster bij de stichting  ’hulp voor onbehuisden’ in Amsterdam, was er een vast inkomen en kon er aan trouwen gedacht worden. “Anne vroeg aan me, wat dacht je er van, maar ik wilde eerst mijn studiejaar afmaken en dat heb ik gedaan.” 

In 1957 stapten Jan en Anne in het huwelijksbootje. Letterlijk, want het bruidspaar en de gasten gingen met de boot naar de kerk, naar het gemeentehuis en de feestlocatie, over de Amsterdamse grachten. Jan: “De bruiloft konden we bekostigen van het spaarbankboekje dat mijn ouders voor al hun kinderen bijhielden. Dat vind ik heel knap voor acht kinderen.” Jan en Anne kregen drie dochters, één kleinzoon en inmiddels is hun derde achterkleinkind op komst.

Jan maakte in zijn werkzame leven furore vooral als fiscalist in de accountantswereld. “Ik zorg voor de poen, Anne zorgt voor de zoen”, grapt Jan. Anne kan er hartelijk om lachen.
“Wij zijn elkaars ik”, typeert Jan hun verbondenheid door de jaren heen. “Zowel privé als zakelijk.”

In 1982 kochten Anne en Jan hun boerderij Oossink aan de Burloseweg. “We hadden in Amstelveen een groot kantoor annex woning laten bouwen. Alles was net klaar, toen we dit huis zagen tijdens een fietstocht door de Achterhoek. Anne wilde het hebben”, vertelt Jan. “Het is hier een oase van rust”, lacht Anne. In 1995 gingen jan en Anne definitief in Kotten wonen. Jan schreef een prachtig boek over de historie van de boerderij en de omgeving. Ook toverde hij in 2005 een flink aantal hectare landbouwgrond om tot nieuwe natuur. Er ontstond een prachtig nsw (Natuurschoonwet)-landgoed waarvan Jan en Anne nu dagelijks van genieten.

Tot zo’n 25 jaar geleden werden er zeer regelmatig concerten, exposities en andere culturele activiteiten gehouden in het achterhuis van de Scholtenboerderij Oossink. Met name Anne was hiermee zeer actief. Ze ontving hiervoor ook prijzen. Nu doet ze het rustiger aan. Anne houdt van de natuur en met name van de vele soorten dieren en vogels in de tuin en op het landgoed.

Jan en Anne vieren hun briljanten huwelijk met een receptie op 31 mei op boerderij Oossink, aan de Burloseweg van 15 tot 17.30 uur. Wie Jan en Anne wil komen feliciteren is van harte welkom, maar moet zich even vooraf aanmelden. Dat kan telefonisch (ook Whatsapp) via 06-34249476 of mail: callistameijer@hotmail.com. “En natuurlijk is er ook muziek, want dat hoort bij Oossink”, besluit Jan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk