Christiane Seufferlein vertelt alles over vlas. Foto: PR

Christiane Seufferlein vertelt alles over vlas. Foto: PR

Lezing over vlas en linnen

Landbouw

BURLO - Op donderdagmiddag 3 augustus  wordt vanaf 15.00 uur een lezing gegeven door Christiane Seufferlein. Zij zal spreken over vlas en linnen en ze geeft demonstraties van het vlasspinnen. Zij maakt een Berta´s Flachs- tour door Noord-Europa. De bijeenkomst is in Heimathaus Burlo-Borkenwirthe, Vennweg 10, D-46325 Borken-Burlo, Duitsland. Entree: Vrije gift voor Christiane Seufferlein

Christiane heeft zich bekwaamt in het spinnen van allerlei vezels bijvoorbeeld wol, brandnetel, hennep en vlas. Voor haar is spinnen een meditatieve bezigheid en als ze het met andere belangstellenden kan delen vindt zij dit extra leuk.

In Burlo wil zij vertellen hoe het proces van vlas naar linnen verloopt vanaf het moment van zaaien tot aan het linnendraadje wat je krijgt als je de vezels verspint. Het vlas is een heel modern gewas en kent inmiddels vele toepassingen in de auto- en sportindustrie maar kent ook vele toepassingen in de verf- en meubelindustrie. De vezel is sterk, heel lang, dun en licht van gewicht maar wat belangrijk is dat het niet of nauwelijks gewasbeschermingsmiddelen of pesticiden nodig heeft.

In Oostenrijk, waar Christiane geboren is, werd tot in de zestiger jaren vlas verbouwd terwijl dit in de Achterhoek al eind 19de eeuw stopte door de opkomst van de industrialisatie. Een aantal jaren geleden kreeg zij een ‘schatkist’ gevuld met vlasstrengen in handen. Deze kist was het eigendom geweest van Bertha. Zij had nog erg veel vlasstrengen in haar kist bewaard. Het was in Oostenrijk net als voorheen in Nederland en Duitsland gebruikelijk dat iedereen zijn eigen vlas verbouwde en elk meisje voor haar eigen uitzet zorgde. Al deze vlasstrengen waren veel te veel voor Christiane en daarom ging zij het uitdelen aan geïnteresseerden. Vanuit de hele wereld melden zich mensen hiervoor. Er kwam een informatie-uitwisseling opgang waar iedereen van profiteerde daarom heeft Christiane een vlasgilde opgericht. 

Er is een kleine expositie van vlasgereedschappen en vlas. Wie thuis nog gereedschap heeft, mag dit meenemen. Ook al smet thuis nog iets heeft waarover men meer wil weten, kan men dit meenemen.  Wie er bij wil zijn kan zich aanmelden via: anmeldentreffenBurlo@gmail.com dit kan tot 31 juli er kunnen maar een beperkt aantal mensen deelnemen. Spreektaal is Duits

Vlasbloem. Foto: Pr
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk