Wim te Slippe organiseert trekker werkdag op 26 maart. Foto: eigen foto
Wim te Slippe organiseert trekker werkdag op 26 maart. Foto: eigen foto

Trekker werkdag voor oldtimer Ford tractoren in Meddo

Landbouw

WINTERSWIJK - Op een stuk grond van vijf hectare organiseert Wim te Slippe uit Winterswijk op zaterdag 26 maart een zogenaamde ‘trekker werkdag’ voor mensen met oldtimer Ford trekkers. Het evenement, waarvoor zich al zo’n 40 deelnemers hebben aangemeld, vindt plaats nabij zijn ouderlijk huis ‘De Bouwvree’ aan de Grevinkweg 7-9 in Meddo.

Door Lineke Voltman

Twee jaar geleden begin maart had Te Slippe al een dergelijke werkdag gepland maar moest deze helaas twee dagen van tevoren afgelasten in verband met corona. “Ik ben blij dat het nu wel door kan gaan. Het is een werkdag voor alleen oldtimer Ford tractoren. Deze trekkers, die als kenmerk hebben dat ze allemaal blauw zijn, worden tegenwoordig niet meer gebouwd. Als lid van de oldtimerclub van Ford trekkers, een afsplitsing van de Engelse Blue Force club, is dit de eerste keer dat ik een dergelijke werkdag organiseer.”

Demonstratie drainage
“Zo’n werkdag bestaat uit de hele dag met trekkers ‘spelen’”, aldus Te Slippe. “We gaan onder ander ploegen, cultiveren, egaliseren en zaaibedden klaarmaken. Daarnaast wordt er drie keer een demonstratie drainage gegeven door de firma Huiskamp, waarbij een buizenstelsel in een akkerland wordt gebracht om het grondwater omlaag te krijgen. Daarna gaan we met de Ford tractoren de sleuf weer dicht maken. Huiskamp beschikt nog over een hele oude drainagemachine.”

De maten van de deelnemende Ford trekkers verschillen nogal volgens Te Slippe. “Er zijn grote en hele grote zoals de 8870 maar er doen ook tuintrekkers mee.

Gezellige avond met muziek
Te Slippe: “De deelnemers komen uit het hele land naar Meddo, veelal met een vrachtwagen met daarop de trekker, anderen die in de buurt wonen komen per trekker en er zijn ook deelnemers die op vrijdag komen en hier overnachten. Om 9.00 uur beginnen we met een ontbijtbuffet en vanaf 10.00 uur moet er gewerkt worden. De deelnemers mogen zelf bepalen welke werkzaamheden ze gaan verrichten. Na de lunch wordt er nog gewerkt tot 17.00 uur. De drainage demonstratie is een keer in de ochtend en twee keer ‘s middags. ’s Avonds gaan we evalueren onder het genot van een drankje en een hapje met leuke muziek.”

Aanmelden nog mogelijk
“Liefhebbers met een Ford trekker kunnen zich nog aanmelden voor de werkdag via wts@online.nl of per app 0638673859,” zegt te Slippe, “Ook bezoekers kunnen 26 maart een kijkje nemen aan de Grevinkweg 7-9 in Meddo.”

Oldtimer weekeinde
Sinds vorig jaar wordt het Oldtimer festival in Meddo niet meer gehouden omdat de organiserende Stichting Contactgroep Achterhoek (SCA) is opgeheven. Te Slippe en zijn broer Henk gaan echter het gedachtegoed van het SCA, het instant houden van oude landbouw machines en tractoren, voortzetten. “Het derde weekeinde van september blijft een oldtimer weekeinde, wij gaan dat organiseren maar dan in het klein met maximaal 100 voertuigen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk