Illustratie, Pixabay

Illustratie, Pixabay

College besluit tot verlengen van subsidies ter bestrijding van energiearmoede

Economie

WINTERSWIJK - Op 12 september heeft het College besloten om diverse subsidies te verhogen om kwetsbare huishoudens te ondersteunen bij het nemen van energiebesparende maatregelen, die op korte termijn de energierekening verlagen.

Door Clemens Bielen

Volgens Wethouder Gosse Visser is de kern van het energiearmoede probleem niet de hoge energierekening, maar de lage energiekwaliteit van de woning. Diverse regelingen zijn ingesteld om kwetsbare huishoudens te ondersteunen bij het nemen van energiebesparende maatregelen.

Energiebespaarmaatjes en Energieconciërges
Aan de mensen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen wordt inzicht in hun energiegebruik aangeboden via de ‘Energiebespaarmaatjes en ‘Energieconciërges’. Zij bieden kleine energiebesparende tips en energiebesparende maatregelen. Aan de doelgroep worden geen beperkingen opgelegd.
Na het inzicht in het energiegebruik is de volgende stap hoe de mensen geholpen kunnen worden om de besparingen te effectueren.

De Regeling Witgoed
Voor een uitgebreidere scan voor de te nemen maatregelen is de subsidie verhoogd naar € 400,Energievretende witgoedapparaten kunnen via de Regeling Witgoed worden ingeruild voor nieuwe apparaten met een veel lager energieverbruik

Zonnepanelen
Voor de kleine portemonnee is het laten leggen van zonnepanelen een investering, die zich pas later terugverdient. Wanneer de eigenaar zonnepanelen op het dak legt, gaan de servicekosten voor de huurder omhoog. De gemeente verschaft subsidie voor het eerste jaar van de verhoogde servicekosten. Daarna zullen de zonnepanelen leiden tot een lagere energierekening voor de huurder, waarmee de extra service kosten kunnen worden gecompenseerd.

Wethouder Visser: “De doelgroep met een laag besteedbaar inkomen blijft een moeilijk te bereiken doelgroep. Het is landelijk geld, maar het is onze uitdaging, dat het geld op de juiste plaats bij de juiste mensen terecht komt. Ik doe dan ook een oproep om toch vooral langs te gaan bij het Centrum Duurzaam Winterswijk.
Daar is alle kennis aanwezig. Inwoners kunnen er terecht voor informatie over energie besparen, het opwekken van duurzame energie en of zij in aanmerking komen voor leningen en subsidies.”

Centrum Duurzaam Winterswijk is gevestigd in het Raadshuis, Kuipers Rietbergplein 1. Openingstijden van 13.00 tot 17.00. Maandag gesloten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk