Taeke Meerveld, Bart Looman, Jan Berenschot, Michel Fiselier, Joris Bengevoord, Aart Fortanier en Frans Mul (vlnr) bij de laatste tegel. Foto: Lineke Voltman
Taeke Meerveld, Bart Looman, Jan Berenschot, Michel Fiselier, Joris Bengevoord, Aart Fortanier en Frans Mul (vlnr) bij de laatste tegel. Foto: Lineke Voltman

Nieuw pand Winterwarm ‘groen’ gebouwd

Economie

Vijf sterren Breeam Outstanding certificaat

WINTERSWIJK – Winterwarm Heating Solutions is vorig jaar augustus verhuisd naar een nieuw pand aan de Olde Goorweg 1 in Winterswijk. Vrijdag 12 mei was de officiële opening door burgemeester Joris Bengevoord, hij onthulde een speciale tegel gemaakt door Corbeel & Greven Natuursteen.

Door Lineke Voltman

Burgemeester Bengevoord meldde in zijn toespraak dat het bedrijf het 5 sterren Breeam Outstanding certificaat heeft ontvangen, waarmee het nu meest duurzame bedrijf van Winterswijk is en in de top 5 van Gelderland staat. “Dit is een prestatie waar we allemaal trots op kunnen zijn en het toont aan dat Winterwarm zich serieus inzet voor de duurzame transitie.”
Namens het personeel werd een elektrische heater aangeboden, die geheel vervaardigd is in het bedrijf, alsmede een fontein in de retentievijver.

Ontstaan
Winterwarm komt voort uit installatiebedrijf Kappers, dat in 1936 opgericht werd door Cornelis Kappers in de Meddosestraat. Na ettelijke naamsveranderingen en uitbreidingen kreeg het bedrijf in 1984 de naam Winterwarm en is men de industriële markt opgegaan.

Trouwe medewerkers 
Taeke Meerveld, algemeen directeur, is de vierde directeur sinds 1936. Na Kappers heeft Jan Berenschot van 1950 tot 1990 de leiding gehad en hij werd in 1991 opgevolgd door Bart Looman. Sinds anderhalf jaar is de leiding in handen van Meerveld. “Hieruit blijkt wel dat mensen lang bij ons blijven. Dat geldt niet alleen voor de directeuren ook de medewerkers zijn trouw aan het bedrijf. Velen werken hier al heel lang en gaan pas weg als ze pensioengerechtigd zijn. In totaal werken in Winterswijk 90 mensen, daarnaast hebben we filialen in Polen, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, een vertegenwoordiging in België en in landen waar we niet vertegenwoordigd zijn werken we met exclusieve voorraadhoudende dealers.”

“De plannen voor nieuwbouw zijn ongeveer drie jaar geleden ontstaan,” aldus Lars Buil, financieel directeur. “De panden aan de Industrieweg waren verouderd en we hadden er te weinig ruimte. We hadden de keuze om te verbouwen of nieuw te bouwen maar waar? We wilden liever niet uit Winterswijk vertrekken. Op dat moment kwam de grond van de voormalige Destructor aan de Olde Goorweg in beeld. We hebben het perceel van 26.000 m2 kunnen kopen en 13.000 m2 daarvan gebruikt voor nieuwbouw. We hebben zoveel mogelijk ‘groen’ gebouwd met onder andere 1850 zonnepanelen, waarmee we voorzien in onze stroom behoefte. Tevens is er een retentievijver zodat we onze eigen waterafvoer kunnen organiseren.”
Het nieuwe gebouw valt op door zijn halfronde vormgeving, die is aangepast aan de vorm van het perceel en het gebruikte materiaal van corten staal en hout en past daardoor prima in het groene landschap. Het ontwerp is gemaakt door het bekende architectenbureau O3 in Amsterdam en de bouw is geheel uitgevoerd door Winterswijkse bedrijven.

Hybride heater  
Winterwarm is producent van verwarmingen voor industriële toepassingen maar ook voor stallen, tuinkassen e.d. “Onze nieuwste duurzame oplossing voor verwarming is de hybride heater, die een warmtepomp combineert met een booster, een energiezuinige oplossing, klaar voor de toekomst,” aldus Michel Fiselier, technisch directeur. “Sinds zeven jaar produceren we ook ledlijn verlichting voor de industrie onder de naam WinLed lighting solutions, in deze tijd van energietransitie is dat een groot succes. Ons pand is geheel voorzien van led verlichting uit eigen fabriek. Met WinLed hebben we de historie van Philips Signify, die uit Winterswijk is vertrokken, min of meer doorgezet waarbij we ook een twintigtal medewerkers van Philips hebben overgenomen. Zelfs de stoomfluit van Philips staat nu bij ons.”

Lean Production
Looman: ”In het verleden hebben we het al eens gehad over optimalisering van de doorloop in de productiehal, maar dat was in het oude pand niet mogelijk. Nu hadden we de mogelijkheid om het te realiseren. In samenwerking met een bureau en de inbreng van de medewerkers is dat nu wel mogelijk gemaakt, zodat er veel efficiënter gewerkt kan worden.

Eventuele giften ter gelegenheid van de opening zal Winterwarm schenken aan twee Winterswijkse organisaties: Stichting Technieklokaal Skills en de Dorpsakker.

Open dag 
Op 10 juni is er een open dag bij zowel Winterwarm als Bihca en Contour. Meerveld: ‘’We zijn alle drie werkzaam in de metaaltechniek en hebben allen of een grote verbouwing of nieuwbouw achter de rug. Daarbij zijn we ook steeds op zoek naar goede medewerkers en een open dag is daarvoor zeer geschikt.”

.

.

Burgemeester Joris Bengevoord onthult de laatste tegel. Bart Looman, Michel Fiselier en Jan Berenschot (vlnr) kijken toe. foto Lineke Voltman
De onthulling van de elektrische heater aangeboden door het personeel.  vlnr: Michel Fiselier, Bart Looman, Jan Berenschot, Frans Mul en Taeke Meerveld. Foto Lineke Voltman

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk