Sylvia en Manfred Kutsche in hun Edeka supermarkt in Vreden. Foto: Henri Bruntink
Sylvia en Manfred Kutsche in hun Edeka supermarkt in Vreden. Foto: Henri Bruntink

Edeka Kutsche in Vreden ‘liebt’ Nederlandse klanten

Economie

VREDEN - Een jaar geleden namen Manfred en Sylvia Kutsche de Edeka supermarkt aan de Zwillbrockerstraat in Vreden over. Door de ligging, op een steenworp afstand van Groenlo, Winterswijk en Eibergen is de winkel geliefd bij mensen uit die regio. “Zeker in het weekend zijn de meeste nummerborden van auto’s op de parkeerplaats geel”, zegt Manfred Kutsche. Hij doet er dan ook alles aan om het de klanten van over de grens naar de zin te maken. Hij weet wat ze graag kopen. Voor dit jaar zijn er grote plannen. Zo worden de versafdelingen vernieuwd. Want ook daar is Edeka goed in: verse producten en personeel dat daar verstand van heeft.

Door Henri Bruntink

Manfred Kutsche had voor zijn komst naar Vreden een turbulente tijd achter de rug. Met zijn vrouw en een groot team van medewerkers runde hij met succes het enorme Marktkauf-filiaal in Nordhorn. Hij kreeg in 2021 plotseling te horen dat de huur werd opgezegd. De verhuurder wilde verder met een andere supermarktketen. In Nordhorn en omgeving leidde dat tot teleurstelling en verzet. Maar duizenden handtekeningen - ook van Nederlandse klanten - onder een petitie voor behoud van Marktkauf mochten niet baten. Manfred Kutsche leerde in Nordhorn de voorkeuren van Nederlandse klanten kennen en daar borduurt hij in Vreden verder op.

Gunstige ligging
De gedreven eigenaar zegt: “We kregen de kans om hier in Vreden verder te gaan. Een kleinere winkel dan in Nordhorn. Ik ben nu 60 jaar en mijn vrouw zei dat we het wat rustiger aan zouden moeten doen. Maar rustig aan doen kan ik niet zo goed. Ik wil steeds meer, groter en beter. Dus dit jaar gaan we er vol voor. Ombouwen, meer producten en vooral ook nóg meer aandacht voor onze Nederlanse klanten.”

De winkel in Vreden ligt ideaal ten opzichte van de Achterhoek. Het ligt aan de rand van Vreden en heeft een grote eigen parkeerplaats. Voor klanten uit Winterswijk en omgeving is van belang dat de weg naar Vreden, na een jaar van werkzaamheden, weer open is. Wie slim inkoopt kan tot wel 20 procent besparen. Op dagelijkse boodschappen, maar zeker ook op alcoholische dranken. Die zijn in Duitsland aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Door lagere accijns, maar ook doordat het in de supermarkt mag worden verkocht. Hierdoor ontstaat inkoopvoordeel. Zelfs bekende Nederlandse dranken als jenever en citroenbrandewijn zijn over de grens een stuk goedkoper. In Vreden staan dus ook bekende merken als Bols, Bokma en Sonnema in de schappen. Nederlanders zijn ook gek op likeuren. Bij Edeka Kutsche valt op dat gebied veel te kiezen. Hetzelfde geldt voor whisky’s. Op termijn wil Manfred Kutsche, zelf een liefhebber, graag whiskyproeverijen gaan organiseren.

Vlees en kaas
Verder is vlees in Duitsland vaak voordeliger. Zo is het assortiment van vlees voor de barbecue in het seizoen heel breed. Hetzelfde geldt voor kaas. Ook de typisch Nederlandse soorten als Gouda en Edammer kost over de grens net iets minder. Minder bekend is dat ook artikelen voor persoonlijke verzorging, wegwerpluiers en schoonmaakmiddelen fors goedkoper zijn dan in Nederland. Manfred Kutsche wijst op de bakkerij die in de hal van de supermarkt bevindt. “Bakkerij Voss is een echt familiebedrijf waar kwaliteit hoog in het vaandel staat”, zegt hij.

Momenteel komt ongeveer een derde van de omzet van Nederlandse klanten. Kutsche ziet kansen voor groei. Om dit te bereiken adverteert hij onder meer wekelijks op de achterpagina van weekbladen in het grensgebied. Bij Edeka in Vreden werken zo’n 40 mensen. Een aantal kwam mee vanuit Nordhorn. Zij hebben verstand van de producten die ze verkopen en ervaring met Nederlanse klanten. De taal is voor de meeste Achterhoekers sowieso geen groot probleem, maar wie belt met Edeka kan vaak gewoon Nederlands spreken. Bedrijfsleider Silvia Odink spreekt uitstekend Nederlands.

De folders en aanbiedingen van Edeka Kutsche zijn te vinden op edekamarkt-kutsche.de en op facebook.com/EDEKAKutsche/ 


Edeka Kutsche
Zwillbrockerstrasse 70
48691 Vreden
Telefoon 0049 2564 395520

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk