Hans Huysman in zijn huidige praktijkruimte. ‘Klaar voor de verhuizing!’
Hans Huysman in zijn huidige praktijkruimte. ‘Klaar voor de verhuizing!’

Osteopaat Hans Huysman verhuist naar medisch centrum de Tuber

Economie

“Mijn vingers zijn mijn ogen”

Door Han van de Laar

Sedert 1999 is osteopaat Hans Huysman werkzaam in Winterswijk. “Ik heb eigenlijk twee praktijken.. Ik werk nu twee dagen in Laren (NH) en twee dagen in Winterswijk. Ik kwam destijds in contact met iemand die een osteopaat zocht in de Achterhoek. Toen ben ik me eens gaan oriënteren en ben in 1999 een praktijk begonnen aan de Vredenseweg en later in het Rode Kruis gebouw aan de Gasthuisstraat. Dat begint hier echter een beetje te knellen. Vandaar de verhuizing naar de Tuber aan het Beatrixpark 24 per 1 december. Bovendien zitten er daar meer specialismes op gezondheidsgebied.

Breed raamwerk
Hans: “Aanvankelijk was ik fysiotherapeut, maar de osteopathie sprak me meer aan en ik heb vervolgens een vijfjarige opleiding in Antwerpen gevolgd. Gezondheid heeft mij altijd al geboeid. Ik bekijk klachten in een breed raamwerk van oorzaak en gevolg. Dat is waar het in de osteopathie om draait: het bekijken van het lichaam als één geheel. Door verder te kijken, vallen puzzelstukjes vaak op hun plaats. Voor dat advies komen patiënten bij mij. De klacht die wordt ervaren, kan vaak een geheel andere oorzaak kennen. Jarenlange rugklachten kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een darmstoornis. Geboorteletsel kan leiden tot gedrags- of leerproblemen. Die opvatting vind je terug in ‘Methode De Bakker’ waar ik mee werk. Bij deze aanpak wordt het gehele lichaam in ogenschouw genomen.

Zelf herstellend vermogen
“Osteopathie is een visie op het functioneren van het gehele menselijk lichaam, de psyche en iemands omgeving. Het zenuwstelsel en de bloedvaten spelen daarbij een centrale rol. Ik kijk vanuit het probleem van de patiënt. De invalshoek is fysiek. Dat doe ik met mijn vingers, die als het ware mijn ogen zijn. Ik schrijf geen medicijnen voor en geef ook geen huiswerk mee. Ik ga -als ik het knelpunt heb gelokaliseerd- uit van het zelf herstellend vermogen van de patiënt. In feite geef ik een duwtje in de rug. De rest doe je zelf. Patiënten zijn volwassenen, maar ook kinderen en baby’s. Ik pleit tevens voor een goede samenwerking met huisartsen. Het kan wel eens nodig zijn dat er doorverwezen dient te worden. Dan is het goed als daar overleg over is. Afhankelijk van de zorgpolis kunnen kosten ook -deels- vergoed worden. Dat is een kwestie van even navragen.”

Aanvullende geneeswijze 
Waren er begin 2000 nog maar een 150 osteopaten werkzaam in Nederland, nu zijn er al tegen de 1.000 geregistreerde collega’s. Dat bewijst wel dat velen er baat bij hebben. Osteopathie is een aanvullende, complementerende geneeswijze, dus geen geneeskunde. Het is toepasbaar bij onder meer vermoeidheidsklachten, slaapstoornissen, hormonale klachten, algemene fysieke malaise, duizeligheid, functiestoornissen van de inwendige organen, blokkade van wervels en ook bij huilbaby’s. Voor meer informatie kan altijd contact worden opgenomen. Hans is bereikbaar op 0543-533833 of 06-51338708. Ook via www.huysmanosteopathie.nl of piof@planet.nl of hans@huysmanosteopathie.nl 

Dit artikel wordt u aangeboden Osteopaat Hans Huysman. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant