Zadelmaker Bert Wentink met het paard dat al weer sinds 1995 voor zijn werkplaats staat. Foto Lineke Voltman
Zadelmaker Bert Wentink met het paard dat al weer sinds 1995 voor zijn werkplaats staat. Foto Lineke Voltman

Veertig jarig bestaan zadelmakerij Wentink

Economie

WINTERSWIJK – Sinds 1900 is op het Weurden 21 een zadelmakerij gevestigd. Op 1 juli 1982 nam Bert Wentink (61) de zaak over van Adam Weenink, afgelopen weekend werd het veertig jaar bestaan gevierd. 

Door Lineke Voltman

Wentink: “De term zadelmakerij houdt meer in dan zadels voor paarden maken, een betere omschrijving is dat alles wat van leer is gemaakt kan worden, van stoelzittingen tot halsters en van handschoenen tot tassen. Mijn belangstelling voor leren spullen voor paarden is al op jonge leeftijd ontstaan. In onze boerderij in Gendringen lagen nog tuigen uit de Eerste Wereldoorlog.
Als 15-jarige kwam ik al in de vakanties in de zaak van Weenink in Winterswijk om te ervaren wat het werken met leer inhield. Omdat in Nederland geen opleiding bestond voor zadelmaker ben ik op 18-jarige leeftijd naar het gerenommeerde instituut Cordwainers in Londen gegaan om daar de opleiding te volgen.”

Alles voor paard en ruiter 
Na zijn studie in Engeland nam Wentink de zadelmakerij van Weenink over. “In die tijd kwam de ruitersport enorm opzetten. Veel mensen kochten een paard eventueel met koets. Ik heb de zaak daarop aangepast en de werkplaats weer in ere hersteld. In de winkel verkopen we alle benodigdheden voor paard en ruiter als kleding, laarzen, schoenen en riemen. De winkel wordt gerund door een van onze twee dochters, de andere beheert de sociale media. Mijn vrouw Erma werkt ook op de achtergrond mee.
Als zadelmaker ben ik vooral bezig met het passen, vermaken, repareren en onderhouden van zadels en tuig voor paarden, daarnaast pas ik nieuwe zadels en tuig aan aan het paard. Maar ik repareer ook veel andere producten, als het maar van leer is. Van defensie kreeg ik een opdracht om speciale tassen te maken.”

Op maandag is de zaak gesloten. Dan heeft Wentink tijd om klanten te bezoeken. “Er zijn soms problemen met bijvoorbeeld een tuig, om die problemen op te lossen heb ik het paard erbij nodig. Met de eigenaar bekijk ik wat de mogelijkheden zijn. Kan het overdag niet dan ga ik ’s avonds.”

Pony in de etalage
Veel oudere inwoners zullen zich ongetwijfeld de pony in de etalage van de zadelmakerij herinneren. Bert Wentink vertelt hoe dat is ontstaan. “Vanaf het begin van de zaak in 1900 tot midden jarig negentig van de vorige eeuw heeft de pony er gestaan. Bij leven heeft hij 20 jaar voor een kar gelopen als trekpaard. Na zijn dood is hij opgezet en in de winkel terecht gekomen. Midden jaren 90 heb ik de pony verkocht aan een museum in Varsseveld omdat hij niet meer toonbaar was door slijtage. Daarvoor in de plaats kon ik via een groothandel een kunststof paard uit Engeland kopen die nu tijdens openingsuren voor de werkplaats staat.” 

Het 40-jarig bestaan is afgelopen zaterdag gevierd met klanten, waarbij kortingen op artikelen werden gegeven en goodiebags werden uitgedeeld. Zondag was er een diner in familiekring.

.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk