Kunsthistorica Frederieke Jeletich, burgemeester Joris Bengevoord en Paul van Doesburg (rechts) voor de bloemstillevens. Foto: Han van de Laar
Kunsthistorica Frederieke Jeletich, burgemeester Joris Bengevoord en Paul van Doesburg (rechts) voor de bloemstillevens. Foto: Han van de Laar

Twee bloemstillevens Max van Dam naast elkaar in het gemeentekantoor

Cultuur

‘Het mag geen zolderstuk worden’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - De gemeente Winterswijk is de trotse eigenaar van een aantal schilderwerken van Max van Dam, waaronder een bloemstilleven. Dat schilderij hangt in het gemeentekantoor. Het frappante is dat Paul van Doesburg ook een soortgelijk bloemstilleven in zijn bezit heeft. Reden voor hem om met kunsthistorica Frederieke Jeletich-Visser contact op te nemen en zo kwam het idee tot stand om de schilderijen voor genodigden en de pers naast elkaar te zetten om deze te vergelijken. Burgemeester Joris Bengevoord: “Onlangs is er een tentoonstelling van werk van Max van Dam gehouden in Museum Sjoel Elburg. Binnenkort wordt nagenoeg dezelfde expositie gehouden over leven en werk van Max van Dam in de Museumfabriek. We zijn er iedere keer weer trots op onze plaatsgenoot Max te kunnen eren. Nog niet zolang geleden heb ik dat in het concentratiekamp Sobibor mogen doen. Ik was toen 33, hij ook, maar hij mocht helaas niet ouder worden en is daar om het leven gebracht.” 

Verzamelaar
Paul van Doesburg vertelt het verhaal over de manier waarop het schilderij in zijn leven is gekomen. Via zijn grootvader van moeders kant, die veel handelde in onder meer Twente en de Achterhoek en kwam zo op veel plekken. Als verzamelaar kocht hij ook wel eens iets. Zo ook het bloemstilleven van Max van Dam. Max woonde en werkte enige tijd in Hengelo (Ov). Paul vertelt dat hij zich nog wel herinnert dat het kunstwerk bij zijn ouders aan de muur hing.

Bruikleen
Omdat Paul druk is met een verhuizing van twee woningen naar één woning, kwam hij het schilderij weer tegen. In eerste instantie dacht hij erover om het weg te doen, maar inmiddels is dat door alle aandacht niet meer zo vanzelfsprekend. “Voor de komende jaren geef ik het in bruikleen aan de Vereniging Het Museum, zodat het in de Museumwerkplaats kan komen te hangen. Ondertussen kan ik er eens goed over nadenken wat ik ermee wil. Het moet ook geen ‘zolderstuk’ worden.” Sjoerd Kemeling is er namens het museum erg blij mee en belooft goed voor het schilderij te zorgen. Frederieke vraagt zich af of er wellicht nog meer exemplaren van bloemstillevens boven water komen. Wat betreft de verschillen tussen de beide schilderijen kan opgemerkt worden dat het exemplaar van de gemeente gedetailleerder is. Een mogelijke theorie is dat Max in geldnood zat en daarom nog een aantal bloemstillevens heeft geschilderd, wellicht de één iets vlotter dan de ander.

Nominatie
‘Vastberaden en veelbelovendheid’ heet het boek dat door Frederieke over het leven en werk van de in Winterswijk geboren Joodse kunstenaar Max van Dam. Het is uitgeroepen tot Beste Boek Achterhoek en Liemers 2023. Frederieke: “Wie weet levert het door alle aandacht nog wat extra werken op van Max en wellicht ook nog wel meer bloemstillevens.”

Bloemstillevens door Max van Dam. Foto: Han van de Laar

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant