De Twentse rockband ENorm. Foto: PR

De Twentse rockband ENorm. Foto: PR

De Mattelier pakt uit met gevarieerd theaterprogramma

Cultuur

GROENLO- Sociaal Cultureel Centrum De Mattelier in Groenlo komt met een goedgevuld nieuw theaterprogramma voor het komende halfjaar. Daarop staan onder andere muziek, film, toneel en cabaret. Het programma start zondag 25 februari met het Naoberconcert van Concordia Beltrum & Eendracht Haarlo en eindigt zaterdag 6 juli met Sing Your Heart out van Maartje Waanders.

Directeur Tonnie Zieverink is blij dat hij veel aansprekende optredens naar Groenlo heeft weten te halen. “We kiezen heel bewust voor een gevarieerd programma zodat we een breed publiek aanspreken. Het is echter wel heel opmerkelijk dat we bij onze voorstellingen vooral veel mensen van buiten Groenlo zien. We zouden graag meer mensen uit Groenlo zelf willen ontvangen, daar proberen we onze programmering ook op aan te passen.”

Uitgebreid netwerk
Zieverink werkt bij de keuze van de optredens samen met de programmaraad waar ook Willem te Molder, Patrick Pos en René Kuipers zitting in hebben. “We kijken samen naar het aanbod en stellen daar een mooi programma uit samen. Twee keer per jaar zitten we bij elkaar om de mogelijkheden te bespreken.” Er komt heel veel aanbod vanuit verschillende bureaus en het kost veel tijd om de juiste keuze te maken. Als de keuze gemaakt is, worden de contacten gelegd, afspraken gemaakt met onder andere theatertechnici, data geprikt en de entreeprijzen vastgesteld. “We hebben inmiddels een uitgebreid netwerk opgebouwd met de verschillende aanbieders in de culturele sector”, zegt Zieverink.

Eigen gebruikers
Het programma is voor ongeveer 40 procent gevuld met voorstellingen van de eigen gebruikers van De Mattelier zoals Penta Dance Department, toneelvereniging D.I.T.O, de Musicalfabriek, een drietal koren en de Muziekvereniging Groenlo. Zieverink en zijn medewerkers proberen af en toe ook grotere professionele voorstellingen naar Groenlo te krijgen. “Aan het begin van dit jaar hebben we een klassiek concert gehad, dat is heel goed bevallen maar is wel weer voor een selecte groep.”

Eén van de succesnummers op de agenda is de documentaire ‘Bespiegelingen over de Achterhoek’. “Die loopt overal heel goed, ook bij ons is de voorstelling / documentaire op 24 maart al uitverkocht. Op 10 november a.s. komt de documentaire overigens weer terug in het programma. Een absolute aanrader is de Twentse band Enorm op 8 maart. Ik ben er zelf een paar weken geleden geweest, een hele goede band en een bijzonder zitconcert met verhalen en geweldige muziek.”

Tributes
Muziekliefhebbers kijken duidelijk uit naar het optreden van The Fortunate Sons, de band die bij het tv-programma The Battle of the Bands furore maakte als tributeband van CCR en tweede werd in de finale afgelopen zaterdag. “Het concert op 14 juni a.s. was in anderhalve week uitverkocht. We proberen een tweede optreden in De Mattelier te regelen. Ik had ze al vastgelegd voor het tv-programma begon, daar ben ik nu heel blij mee”.

De programmaraad is intussen al bezig met het theaterseizoen 2024/2025. “We willen direct goed van start gaan en hebben al het een en ander vastgelegd, waaronder The Brothers of Blues, de nummer 3 in de finale van The Battle of the Bands. Zij komen op 1 november naar Groenlo. Tributebands doen het sowieso goed. Volgend jaar hebben we The Beatles, ABBA, The Eagles, en, op veler verzoek, ook Absolutely Floyd. We proberen volgend seizoen nog meer uit te pakken.”

Kleine evenementen
Naast de theateroptredens biedt De Mattelier ook het filmhuis op de vrijdagavond en tal van kleinere evenementen zoals het Hip Handwerkfestijn dat afgelopen weekend heel goed bezocht werd.

“Door de week zitten we vol met onze eigen vaste groepen. De voorstellingen zijn dan ook altijd in het weekend. We zijn uiteraard geen theater als Amphion of De Storm maar dat biedt ook voordelen; wij kunnen de prijzen wat lager houden. We vermelden op onze site altijd duidelijk of een optreden een sta- of zitconcert is. We hebben 300 stoelen en bij de sta-concerten zijn er meer kaarten beschikbaar. We hopen komend half jaar weer veel gasten te mogen ontvangen uit Groenlo én daarbuiten.”

Meer weten over de programmering? Zie de advertentie elders in deze krant of kijk op www.demattelier.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant