Nico Dijkshoorn geeft een lezing in de bieb. Foto: Sebastiaan ter Burg
Nico Dijkshoorn geeft een lezing in de bieb. Foto: Sebastiaan ter Burg Sebastiaan ter Burg

Nico Dijkshoorn te gast in bibliotheek

Cultuur

WINTERSWIJK - Op zondag 4 februari zal de nieuw ingerichte bibliotheek in Winterswijk voor het eerst op zondag openen. Elke zondag is er, naast gelegenheid tot bibliotheekbezoek, ook een activiteit in de vestiging. Zondag 4 februari zal dit een lezing van Nico Dijkshoorn zijn. Tijdens die middag vindt ook de openingshandeling van de heringerichte bibliotheek plaats. Kaarten zijn gratis, maar reserveren is noodzakelijk. Dat kan in alle vestigingen van de Bibliotheek Oost-Achterhoek, maar ook via www.oostachterhoek.nl/zooo. 

Nico Dijkshoorn is columnist, dichter, schrijver en muzikant. Hij is vooral bekend van zijn werk als huisdichter bij De wereld draait door. Wekelijks schreef hij daar, vanaf 2008, live een gedicht over de woensdaguitzending.
Naast zijn televisiewerk is Dijkshoorn vooral columnist. Hij begon eind jaren negentig als schrijver op blogs als FOK! en GeenStijl. Daarna werd hij door de Volkskrant gevraagd om sportcolumns te schrijven. Hiermee werd hij bekend bij het grote publiek. Hij schreef ook voor televisieprogramma’s, waaronder Draadstaal.
In 2009 verscheen Dijkshoorns eerste roman: ‘De tranen van Kuif den Dolder’. Het boek gaat over de fictieve legendarische voetballer Kuif den Dolder en is opgebouwd als documentaire. In 2012 volgde zijn tweede roman, ‘Nooit ziek geweest’, waarin hij in 49 hoofdstukken herinneringen ophaalt aan zijn vader. In 2014 kwam zijn derde roman uit, getiteld ‘In zijn nabijheid’. Het verhaal gaat over een man, wiens leven wordt beschreven door 32 vrouwen.

Dijkshoorn maakte een audiotour voor het Kröller Muller museum. Die is, op veler verzoek, ook als boek verschenen onder de titel ‘Dijkshoorn Kijkt Kunst’. Naast zijn teksten zijn ook de kunstwerken te zien.
Van zijn columns zijn diverse bundels samengesteld, onder andere met de teksten die hij voor De Volkskrant, Artis-magazine, Het Nieuwsblad en Voetbal International schreef.
Nico deed met zijn band drie verschillende theatertours. Ook toerde hij met Herman Brusselmans en stond hij met Tim Knol en Wilfried de Jong meerdere malen op De Parade in Den Haag en Rotterdam.

Dijkshoorn werd enkele malen getroffen door een beroerte. Over die periode en de dood van zijn moeder schreef hij het boek ‘Ooit Gelukkig’, dat kan worden gelezen als een vervolg op het boek over zijn vader, ‘Nooit Ziek Geweest’.
Nog steeds toert hij met zijn teksten door het land, vaak terzijde gestaan door zijn band The Hank Five. In 2022 publiceerde hij zijn roman ‘Bijna Op De Radio’.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk