
Voor jong en oud is er iets te doen op het erf. Foto: Archief Verona Westera
Appeltje voor de dorst bij Het Keunenhuis
CultuurErfgoeddag op zondag 24 september
WINTERSWIJK - Erfgoed-dag ‘Appeltje voor de dorst’ wordt op zondag 24 september van 11.30 tot 17.00 uur op het erf van Het Keunenhuis aan de Wooldseweg gehouden. Het is een dag vol aandacht voor erfgoed, in de breedste zin van het woord: cultureel & culinair genieten, beleven en weten van van alles wat er op, in en rondom het erf mogelijk is. Met extra aandacht voor het Achterhoekse fruit en meer van het eetbare erf.
Er zijn altijd wel mogelijkheden ten volle te genieten van alles in je omgeving en om bv duurzaam te kweken en te oogsten. Met alles wat je doet steun je direct de biodiversiteit in je eigen omgeving. Erfgoeddag ‘Appeltje voor de dorst’ is bedoeld om allerlei informatie, inspiratie en aanbod te verstrekken. Er zijn alle mogelijke infostands en heel diverse workshops & demo’s. Er een bijzondere eetbaar & beleefbaar ERF-markt met een heel divers aanbod van bijzondere producten uit de streek.
Er is van alles te doen en te zien, er is heel veel te proeven, muziek van country-bluesband Different Jacket en meer vertier. Verspreid over het erf zijn er allerlei kijken- & doedingen; het meeste gerelateerd aan immaterieel ea erfgoed zoals midwinterhoorn maken, pannenkoeken bakken, stipwerk coros. Ook de Kraanvogels, de winnaars van de Winterswijkse corso, zijn naar Het Keunenhuis gevlogen en zitten op het erf te wachten op een nieuw dahlia-verenkleed of om tot erf-kunstwerk omgetoverd te worden. Villa Mondriaan maakt van het Sniederhuusken, het rijksmonumentale erfhuisje, speciaal voor de dag het ‘atelier van Piet Mondriaan’. Rondom en in het Sniederhuusken kun je gratis meedoen aan de Villa Mondriaan workshops ‘landschap schilderen à la Piet’ en de workshop Kunstcollage maken verzorgd door Kristie Legters. Er zijn lezingen in MEST; het leerlokaal van Het Keunenhuis. Er is een speciale rondleiding door het Keunenhuis en een natuurwandeling over de bruikbaarheid van alles wat er in de natuur groeit.
Onkruid bestaat niet. Doe mee aan de natuurwandeling rondom Het Keunenhuis Kruidenkunst natuurwandeling. Tijdens een 1,5 uur durende natuurwandeling laat Mirjam Scholten van Kruidenkunst je volop genieten van de natuur. Ze leert deelnemers over verschillende onderdelen van een plant en hoe die te gebruiken. Hiervoor zijn een beperkt aantal plaatsen en aanmelding vooraf wordt daarom aanbevolen.
Het Keunenhuis ‘DNA‘uut & in d’olde kökke van tante Jantje & oom Bram’ is een speciale rondleiding door het museale voorhuis van Het Keunenhuis met het prachtige verhaal van Gerda Boersema. Zij is een nichtje van Jantje Hijink -Boerma; de echtgenote van Bram Hijink. Jarenlang waren de Hijinks de bewoners van Het Keunenhuis.
Ook de moestuin van het Keunenhuis maakt onderdeel uit van het erf en daar staat naast de pizzaoven voor een ‘plukverse’ pizza een aantal kramen waar, naast boomstammen met eetbare paddenstoelen en allerlei illustratiekunst & tuinkunst van bv wilgentenen, ook heel bijzonder zaaigoed te koop is.
De Achterhoekse SapPers is present en draait. Aanmelden via de website AchterhoekseSapPers.nl is vereist.
De Wenterse vrouwkokleu bereidden op het erf de echte karnemelkse papsaus. In de tuin is de Thee-& TaartjesTent met allerlei thee te proeven en heel bijzondere baksels.
Natuurlijk is er ook van alles voor de jeugd iets te doen. Naast de corsocursus is het bv mogelijk zelf een insectenhotel of pindakaaspothouder te maken bij de Erfgoed Klusbrigade. Of als herinnering zelf een leuk werkstukje van wol en vilt maken bij Gerrie Buitelaar. Kijken hoe Haberdas wol met natuurlijke materialen geverfd kan worden gewoon met ui en biet uit de tuin. Pannenkoeken bakken in het kinderrestaurant FloLuc. Strohoedje versieren met bloemen naar een idee van Het Prins Hendrikhuis. Of eetbaar stipwerk op appels maken door Bianca Stipt. BoogieWoogie is er voor de beleving van muziek.
De bus van de LeefbaarheidsAlliantie Gelderland staat er ook. Hier kunnen ideeën voor een socialer, groener of veiliger leefomgeving aangedragen worden.
In de afgelopen jaren zijn in de Achterhoek ruim 400 oude fruitrassen weer aangeplant in ruim 125 boomgaarden. De oude rassen en smaken worden door expert-pomoloog Hennie Rossel toegelicht. Ook kweker Jansen Manenschijn is aanwezig. Wil je weten welke appel of peer er op je eigen erf groeit? Neem dan ongeveer 4 volgroeide, rijpe gave exemplaren en wat vers blad mee en laat de expert-pomoloog er naar kijken.
De steenuilenwerkgroep legt graag uit over de mogelijkheden voor een uilenkast. De bijenvereniging legt uit wat het belang is van de honingbij en de andere bijensoorten. De gemeente Winterswijk en de PAN vertellen over de mogelijkheden op en rond het erf. Voor het onderhoud van fruitbomen is er de Hoogstambrigade Winterswijk. De Erfgoed Klusbrigade en de Boerderij Stichting Achterhoek kunnen iets laten zien over behoud en restauratie van de waterput met toebehoren, het kippenhok, hekwerk of luiken. Ook is er een kraam van de Vlasoven te Veene. De stichting zeldzame huisdierrassen, is er met een aantal heel bijzondere dieren. En Slow Food Achterhoek gaat in op het thema van het jaar: droogbonen van NL bodem.
Het idee voor deze erfgoeddag is drie jaar geleden ontstaan toen Nel Schellekens en Willy Stemerdink aan het praten waren over snoeiwerk aan de fruitbomen. De hoeveelheid ongebruikt fruit op zoveel plaatsen was aanleiding iets te doen met wat er groeit en bloeit op het erf. Deze dag sluit perfect aan bij filosofie van Nel Schellekens. “Doe leuke dingen, geniet 100% van lokaal en maak wat lekkers met alles wat er om je heen groeit. Van kop tot kont, van schil tot pit.
Toegang is gratis. Consumpties, proeven en activiteiten kunnen betaald worden met munten die op het erf te verkrijgen zijn. Zie voor het hele programma en voor de aanmelding van de natuurwandeling: agenda op www.keunenhuis.nl



