The Blue Caftan draait in Filmhuis Winterswijk. Foto: PR
The Blue Caftan draait in Filmhuis Winterswijk. Foto: PR

The Blue Caftan in Filmhuis

Cultuur

WINTERSWIJK - The Blue Caftan draait op dinsdag 6 juni om 16.00, om 18.30 en om 21.00 uur in Filmhuis Winterswijk, in Skopein aan de Meddosestraat. 

De blauwe kaftan uit de titel wordt gemaakt in het atelier van Halim en Mina. Het echtpaar woont en werkt in een Marokkaanse stad. Halim naait, zijn vrouw verzorgt het contact met de klanten. Ze leiden een eenvoudig en tegelijk moeizaam bestaan. Moeizaam, omdat het handwerk van Halim in deze moderne tijd te bewerkelijk en daardoor te duur is. Hun kaftans zijn daardoor te prijzig geworden, veel klanten willen ook niet meer zo lang op hun nieuwe kledij wachten. Halim concentreert zich op het maken van een meesterstuk, een blauwe kaftan. Daarbij wordt hij in zijn atelier geholpen door Youseff, die bij zijn meester niet alleen opvalt vanwege zijn vaardigheden met de naald. Als echtgenote Mina ziek wordt, richt hij zijn aandacht steeds meer op de jongere Youseff.

Regisseur Maryam Touzani vertelt op een rustige, liefdevolle manier het verhaal van Halim en Mina. Daar doorheen weeft de regisseur het verhaal van de gevoelens die Halim voor Youseff ontwikkelt, en die (tegen alle regels van de Arabische wereld in), alleen in de beslotenheid van de hamam kunnen worden geuit. The blue caftan is een verhaal van tederheid en liefde, dat op een beheerste, maar intense manier door de acteurs vorm krijgt. En het eindigt met een bijzondere en uiterst emotionele finale, die niemand onberoerd zal laten.

Reserveren kan via www.skopein.nl of via tel. 0543-521515. ook mensen die geen donateur zijn kunnen reserveren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk