Werk van Kunstenaar: Miriam Meulepas, titel: Man met gewei. Foto: PR KunstOer
Werk van Kunstenaar: Miriam Meulepas, titel: Man met gewei. Foto: PR KunstOer

KunstOer verbindt voor de zesde keer beeldende kunst met bijzonder erfgoed

Cultuur

Beeldende kracht van kunst, decor van bijzonder erfgoed

WINTERSWIJK - Met tekeningen gevulde badhokjes, bizarre voertuigen in een trappenhuis, schilderijen op glas: de editie 2023 van KunstOer in Winterswijk belooft bijzonder te worden. Deze bijzondere kunstmanifestatie wordt voor de zesde keer georganiseerd. In het komende Pinksterweekeinde is drie dagen lang gevarieerd werk van dertien beeldende kunstenaars op acht bijzondere locaties te zien.

KunstOer leent zich sinds de eerste aflevering in 2015 om op de fiets bijzondere kunst op bijzondere plekken te ontdekken. Die beeldende speurtocht begint in het karakteristieke raadhuis van Winterswijk en slingert dan via nog drie plaatsen in het dorp en zeven plekken in het bijzondere buitengebied. KunstOer wordt dit jaar gehouden op zaterdag 27, zondag 28 en maandag 29 mei.

De organisatie bestaat uit vrijwilligers, de deelnemers werken allemaal professioneel aan hun kunst. Hun werk wordt in het raadhuis en rond het strandbad aangevuld met de creativiteit van Winterswijkse scholieren, zowel van een basisschool als het Gerrit Komrij College.

KunstOer is een jaarlijkse ontdekkingstocht langs beeldende kunst op boeiende plekken. In Winterswijk zelf zijn kunstwerken te zien in het oude raadhuis en de MuseumFabriek. Deze voormalige textielfabriek leent zich goed voor de bedrukte stoffen van Irene Companjen. In het raadhuis zijn de levensgrote en realistische beelden van Miriam Meulepas te zien. Een bijzondere vertoningsplek is ook de Synagoge aan de Spoorstraat, waar historische verhalen een moderne presentatie krijgen.

Het indrukwekkende buitengebied van Winterswijk speelt altijd een belangrijke rol in KunstOer. Dit jaar heeft de kunst een plek gevonden in het eeuwenoude spieker Kössink in Huppel (bijzondere meubels), verrassingen in de badhokjes van het strandbad en op het terrein rondom molen Bataaf. Karakteristieke boerderijen als erve Vardink (keramiek), Keunenhuis (hoeden, metalen figuren en glaspanelen) en Tuunteman (fotografie) lenen zich goed voor een presentatie van uiteenlopende kunstuitingen.

KunstOer is een bijzondere kunstdriedaagse die opmerkelijke, hedendaagse kunst combineert met erfgoed in en rond Winterswijk. Dat wisselende en voor Nederland unieke decor versterkt de kracht van de kunst. Meer informatie over de deelnemende kunstenaars, openingstijden en toegang is te vinden op www.kunstoer.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant