Werk van Josien Eppink. Foto: PR
Werk van Josien Eppink. Foto: PR

Werk van Breukelman en Eppink in ‘Langs de Kruisweg’

Cultuur

WINTERSWIJK - De komende zaterdagmiddagen van 13.00 tot 16.00 uur kunnen kunstliefhebbers in Winterswijk een bijzondere kunstroute lopen: ‘Langs de Kruisweg’. Deze route toont de traditionele kruisweg van Jezus, zoals weergegeven in 15 staties, uitgebeeld door 10 getalenteerde kunstenaars, waaronder Marina Breukelman uit Winterswijk en Josien Eppink uit Aalten. 

Beide kunstenaars zijn opgeleid als holistisch beeldend kunstenaar aan de Vrije Academie in Opheusden. Ze hebben elk op een unieke wijze een statie uit de kruisweg uitgebeeld. 

Marina: Statie 6: “Veronica droogt het gelaat van Jezus af. Veronica volgde Jezus op zijn weg naar Golgotha, waar hij gekruisigd zou worden. Uit medelijden veegde ze met een doek het bebloede en bezwete gelaat van Jezus af. Tot haar verbazing ontdekte ze later de afdruk van Jezus zijn aangezicht op het doek. Ik heb hiervoor de Touch Drawing techniek gebruikt. Een techniek waarbij je olieverf op waterbasis op een glasplaat uit rolt en bedekt met rijstpapier. Door met de handen en vingers over het papier te wrijven ontstaat er een afbeelding op het papier.”

Josien: Statie 12 verbeeldt het sterven van Jezus aan het kruis. “Wat ik heb weergegeven is wat er vlak voor en op het moment van sterven gebeurde met Jezus. Het lijden, de pijn en verlatenheid, het er alleen voorstaan, het los laten en terugkeer naar de eeuwige bron van licht. De afbeelding is op kalk papier gemaakt met inkt en oliepastels en is meer dan 3 meter hoog en in totaal 5 meter lang. Ook speelt het licht en het punt waarop men het kan aanschouwen een belangrijke rol in het geheel.”

De kunstroute is te zien op vijf verschillende locaties in Winterswijk, beginnend bij de Jacobskerk op Markt 1. Bezoekers kunnen nog zaterdag 25 maart, zondag 2 april en zaterdag 8 april van deze indrukwekkende tentoonstelling genieten. “Het is de moeite waard om de prachtige kunstwerken van de verschillende kunstenaars te bekijken en om een moment stil te staan bij de ook nu nog actuele betekenis achter de kruisweg”, aldus Kristie Legters, kunstenares en mede-organisator. 

Werk van Marina Breukelman. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk