La nuit du 12 draait in Filmhuis. Foto PR
La nuit du 12 draait in Filmhuis. Foto PR

La nuit du 12 draait in Filmhuis

Cultuur

WINTERSWIJK  - De film La nuit du 12 draait op dinsdag 14 maart om 16.00, om 18.30 en om 21.00 uur in Filmhuis Winterswijk in Skopein aan de Meddosestraat.

Het misdaaddrama ‘La nuit du 12’ is gebaseerd op een ware gebeurtenis, een gruwelijke moord op een jonge vrouw in een buitenwijk van Parijs. Clara wordt levend verbrand. Een flink aantal mannen komt in aanmerking als dader, maar feitelijk zijn er weinig meer zekerheden dan dat de moord in de nacht van 12 oktober is gepleegd. Aan het begin wordt al meteen verklapt dat ruim 20 procent van de jaarlijkse 800 moorden in Frankrijk niet wordt opgelost, waardoor vele daders vrij rond blijven lopen. Dat gaat met deze moord ook gebeuren, maar ondanks die wetenschap is deze misdaadthriller intrigerend, spannend en anders dan anders.

Regisseur Dominik Moll heeft een film gemaakt met diepgang. De film gaat over politiemensen die tegen grenzen aanlopen en de daarmee gepaard gaande frustraties, de stress, de tegenslagen, de kleine conflicten en het eeuwige tekort aan geld. En over de blik van mannen op vrouwen en omgekeerd, over de morele maatstaf die men voor elkaar hanteert. Elke rechercheur heeft wel een zaak die hem of haar niet loslaat. Voor hoofdinspecteur Vivès en zijn ervaren collega Marceau is dat het geval met het mysterie rond Clara’s dood. Vivès vindt het onuitstaanbaar dat hij geen grip krijgt op de zaak. De potentiële daders zijn allen mannen. Dat doet iemand verzuchten: “Er is iets mis tussen mannen en vrouwen”. Op zoek naar een motief voor de moord, suggereert Vivès dat Clara het misschien wel uitgelokt heeft door haar wat losse sexuele moraal. Waarop Clara’s beste vriendin met betraande ogen hem de les leest: “Nou en? Ze werd gewoon gemakkelijk verliefd.”
De dader blijft onvindbaar. Maar voor de rechercheurs Vivès en Marceau zal deze zaak nooit kunnen worden afgesloten.
Reserveren kan via skopein.nl of via tel. 0543-521515. Ook mensen die geen donateur zijn kunnen reserveren. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant