Jik Nihom bij de portretten van zijn familieleden, waaronder overgrootvader Michael Nihom (midden). Foto: Lineke Voltman
Jik Nihom bij de portretten van zijn familieleden, waaronder overgrootvader Michael Nihom (midden). Foto: Lineke Voltman

Tentoonstelling van werken van Jaap Rooke in ‘Wereld van Wenters’

Cultuur

WINTERSWIJK - Tot 1 juli is in museum de Wereld van Wenters aan de Meddosestraat een tentoonstelling te zien van de in Amsterdam geboren kunstenaar Jaap Rooke (1899-1984), die van 1932 tot 1955 in Winterswijk woonde en achtereenvolgens les gaf aan de ULO en School C. Op vrijdag 13 januari werd de expositie officieel geopend door de heer Jik Nihom.

Door Lineke Voltman

Sjoerd Kemeling van vereniging Het Museum vertelt hoe deze tentoonstelling tot stand is gekomen. “Twee jaar geleden ontdekte ik dat in de archieven van het museum zo’n tachtig werken, met name tekeningen, van Jaap Rooke waren opgeslagen. Omdat destijds bij ons nog niet zoveel over hem bekend was heb ik enig speurwerk verricht om meer over hem te weten te komen. Vorig jaar kwam ik in contact met Jik Nihom uit Enschede die nog veel meer werken van Rooke in zijn bezit had gekregen en hij vroeg of wij hiervoor belangstelling hadden. Dat was ook het moment waarop we gezamenlijk besloten om met deze nieuwe werken weer een tentoonstelling aan deze kunstenaar te wijden, na eerdere in 1982, waarbij Rooke ook aanwezig was en in 2010.”

Indrukwekkend oeuvre
“We hebben een selectie gemaakt van bijna 100 werken, die nu in onze vernieuwde zaal hangen. De vele tekeningen zijn door onze vrijwilligers ingelijst en opgehangen. De collectie bestaat uit portretten, stillevens, landschappen en abstract werk, “aldus Kemeling.

Portretten
Jaap Rooke liet als autodidact een indrukwekkend oeuvre na. Hij gebruikte diverse technieken, waaronder krijt, potlood, houtskool, linoleum en verf. Zijn aquarellen zijn vaak heel aantrekkelijk van kleur. Veel van zijn werken zijn portretten van leerlingen en mensen uit zijn omgeving. Zijn liefde voor de natuur blijkt uit de vele landschappen die hij gemaakt heeft. Als leraar bezat hij de MO aktes Duits, Frans en Engels.

Relatie Rooke en familie Nihom
Jik Nihom: “De kunstenaar, die vrijgezel was, heeft voor de oorlog onder andere een tijdje in de kost gezeten bij mijn overgrootouders, Michael en Elisabeth Nihom, die aan de Spoorstraat woonden. In die tijd heeft hij meer dan tien portretten gemaakt van de familie, de meeste van mijn overgrootvader, een van mijn overgrootmoeder en een van mijn vader. Het mooiste portret van mijn overgrootvader is in de collectie van het Joods Historisch Museum opgenomen. De overige familieportretten zijn verdeeld over de kleinkinderen. Vorig jaar bood een particulier via een advertentie vele werken van Rooke aan. Ik heb ze gekocht en contact opgenomen met Sjoerd Kemeling en ze aangeboden aan het museum. De portretten van mijn familie zijn in bruikleen gegeven, de andere werken hebben we aan het museum geschonken, maar ik neem aan dat ook de familieportretten uiteindelijk bij het museum zullen terechtkomen, omdat ze in Winterswijk horen.”

In 1955 vertrok Rooke naar Roden in de provincie Groningen, waar hij les ging geven op een school in Marum. In die tijd ging hij over op abstracte werken, die hij ook regelmatig exposeerde. Zijn laatste woonplaats was Ermelo waar hij in 1984 is overleden.

Openingstijden Wereld van Wenters: Woensdag t/m vrijdag van 13.00 – 17.00 uur (inloop tot 16.00 ) en zaterdag van 11.00 – 17.00 uur (inloop tot 16.00 uur). Entree 4.00 euro.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant