Leerlingen van de onderbouw tijdens hun presentatie op het festival. Foto Lineke Voltman
Leerlingen van de onderbouw tijdens hun presentatie op het festival. Foto Lineke Voltman

Festival Koningin Wilhelminaschool afsluiting van project ‘Buiten de kaders’

Cultuur

WINTERSWIJK - De grote zaal van theater De Storm in Winterswijk was donderdagmiddag 15 september geheel gevuld met leerlingen van basisschool Koningin Wilhelmina (KWS), (groot)ouders en verdere familieleden voor de afsluiting van het project ‘Buiten de kaders’.

Door Lineke Voltman

Jacoba Van der Valk is lerares op de KWS en een dag per week is ze ‘kunstjuf’. “ ‘Buiten de kaders’ is opgezet door Villa Mondriaan, in samenwerking met kunst en cultuurcentrum Boogie Woogie, Theater De Storm en drie basisscholen, Koningin Wilhelmina, Juliana en De Vlier. Het project staat in het teken van het 450-jarig bestaan van Nederland, waarbij de waarden vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid centraal staan. Daarnaast is het dit jaar 150 jaar geleden dat de bekende schilder Piet Mondriaan werd geboren. Hij was een voorbeeld van een echte vrijdenker en heeft zijn leven in het teken gezet van vernieuwing en het doorbreken van tradities binnen de kunsten. Dit project treedt dan ook buiten de kaders van de verschillende kunstdisciplines en toont kinderen, woonachtig in Winterswijk, de kracht en de mogelijkheden van kunst.”

Kennis maken met kunst 
Volgens Van der Valk was de KWS meteen enthousiast over dit project . “De leerlingen maken op een leuke manier kennis met kunst en daarbij heeft onze school een band met Piet Mondriaan, zijn vader was hoofdmeester van de school, die onze voorganger was. Tijdens verschillende bezoeken aan Villa Mondriaan, Boogie Woogie en theater De Storm hebben de leerlingen workshops gevolgd, waarbij ze zelf met hulp van vakdocenten muziekinstrumenten, kunstwerken en stopmotions (filmpjes) hebben gemaakt.

Festival
Als afsluiting van het project werd een festival georganiseerd in De Storm waarbij alle leerlingen van de groepen van 1 tot en met 8 zich aan het publiek presenteerden om te laten zien wat ze geleerd en gemaakt hebben tijdens dit project. Er werd muziek gemaakt, gezongen, toneel gespeeld en de stopmotions werden vertoond. Voor de leerlingen was het een prachtige afsluiting waarbij ze ook nog eens op een groot toneel mochten staan in een echt theater.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk