De Oude Calixtus zal ook deze keer sfeervol aangekleed zijn, in de sfeer van 1627. Foto: District East Events

De Oude Calixtus zal ook deze keer sfeervol aangekleed zijn, in de sfeer van 1627. Foto: District East Events

Oude Calixtuskerk bourgondisch middelpunt ‘Slag om Grolle’

Cultuur

GROENLO - De Oude Calixtuskerk zal ook tijdens de Slag om Grolle, 21, 22 en 23 oktober 2022, bruisen van activiteiten. Geheel in stijl van het evenement. Volop muziek, eten en drinken. Voor de aankleding, organisatie en invulling tekent District East Events uit Groenlo, bekend van onder meer het Oktoberfest Groenlo, Nieuwjaarsbal en Speciaalbierfestival Hopdonder, op dezelfde locatie. Niek Lansink is trots drie dagen lang met de Oude Calixtuskerk als ontmoetingsplek en middelpunt, voor de vele duizenden bezoekers die de Slag om Grolle aan zullen doen, te mogen fungeren. “De Slag om Grolle is een fantastisch evenement dat Vestingstad Groenlo nog meer op de kaart zet. Ook als Bourgondisch smikkel- en smulstadje, waar dit lange weekend zowel de inwendige als uitwendige mens verwend zal worden. Daar dragen wij graag ons steentje aan bij. Een evenement om trots op te zijn. Daar wil je bij zijn. Wij doen mee met de gezamenlijke evenementen munt en de entree in de Oude Calixtuskerk is het gehele weekend gratis.”

Door Henri Walterbos

1627-stijl
De kerk kent een fraaie uitstraling en een specifieke menukaart gedurende het gehele weekend. Drie dagen lang Bourgondische festiviteiten, ondersteund met traditionele muziek, maar ook met, voor 1627-begrippen, ‘back tot the future-muziek’ uit 2022. Iedere dag zal ook Mannenzangvereniging Inter Nos de Oude Calixtuskerk aandoen voor een historisch optreden. De kerk zal sfeervol ingericht worden in 1627-stijl, tot en met het podium toe en een prachtige eikenhouten bar uit de tijd van de Slag om Grolle. Een uitermate fijne plek om aan te proosten. Er zullen ook gezellige statafels staan en voldoende zitplekken zijn. De kerk zelf zal deze dagen fraai uitgelicht worden. Op het menu staan tal van historisch verantwoorde gerechten, waaronder broodjes beenham. Iedere dag om 17.00 uur is er een warme maaltijd: overheerlijke soep, stamppot wortelen en boerenkool, met rookworst en ‘kanonskogels’, oftewel de grote gehaktbal uit 1627. Uiteraard wordt er een Grolsch biertje getapt, de Grolsch Herfstbok en het nieuwe Slag om Grolle speciaalbier. Ook voor een kopje koffie of thee, al dan niet met gebak, of een glaasje fris kan men in de kerk terecht. 

Muziek
Vrijdagmiddag vanaf 14.00 uur gaat de kerk open voor het publiek en klinkt akoestische muziek. Alle drie dagen aan het eind van de middag gaan de heren van Inter Nos zangvereniging in re-enactorskleding zingen in de kerk. Vrijdagavond staat ‘Plunder’ op het podium, een Nederlandstalige vijfkoppige energieke piraten-partyfolkband uit Leeuwarden. Een feestje in vele stijlen. Van Ierse folk tot balkan en ska. Zaterdagmiddag en begin van de avond spelen Rake & Johnsons gezellige traditionele Irish folk-muziek. Een optreden van deze heren staat garant voor Ierse gezelligheid en goede muzikale kwaliteit. Rond etenstijd (17.00 uur) muziek van Héttorony Hangászok musicians of the Seven Towers, afkomstig uit Hongarije. Volksmuziek uit de 16e en 17e eeuw. In de avond het zevental ‘Foolhouse, oftewel de voormalige Ploddeband, uit Winterswijk’. Gezellige pop- en rockcovers.

Zondagmiddag ‘Vive les Gueux’, een enthousiast gezelschap mannen en vrouwen, dat middels zang en spel een beeld schetst van het leven in het strijdgewoel van de Tachtigjarige oorlog. Geuzenliederen met tussendoor meeslepende verhalen waarbij de muzikanten zich graag tussen de bezoekers begeven.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant