Van links naar rechts: Jurylid Wim Lobeek, winnaar Jeroen Schreurs met de bloemen en trofee en voorzitter van Monumentenbelangen Winterswijk Hans Donderwinkel. Foto Han van de Laar.
Van links naar rechts: Jurylid Wim Lobeek, winnaar Jeroen Schreurs met de bloemen en trofee en voorzitter van Monumentenbelangen Winterswijk Hans Donderwinkel. Foto Han van de Laar.

Oldschool Hotel wint Monumentenprijs 2021

Cultuur

Eerste in Winterswijk en tweede van Nederland

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - “Het zou jammer zijn om twee keer tweede te worden,” aldus Jeroen Schreurs, één van de compagnons van het Oldschool Hotel-project lachend. “Donderdag in Ede waren we tweede. Daar waren we al erg blij om, maar nu zijn we eerste in Winterswijk en dat is natuurlijk zeker zo mooi!” In de vernieuwde Jacobskerk -het eerste evenement zonder de vaste banken, maar met losse geschakelde stoelen- vond de bekendmaking van de Monumentenprijs Winterswijk 2021 plaats. De opening werd verricht door Hans Donderwinkel, voorzitter van de Stichting Monumentenbelangen Winterswijk. Daaropvolgend speelde de Koninklijke Winterswijksche Orkest Vereeniging een aantal composities van Bach.

Duurzaamheid 
De aftrap van de landelijke Open Monumentendagen vond afgelopen donderdag plaats in Ede. Eén van de drie genomineerden zou de prijs van de ‘Groene Sleutel’ ontvangen. Die genomineerden waren watertoren De Reusch in Schimmert, Oldschool Hotel Winterswijk en het Elevatorhuis in Rotterdam. In die volgorde werden de prijzen ook verdeeld.

Wethouder Wim Wassink was blij dat de uitreiking van de Monumentenprijs in Winterswijk dit jaar weer plaats kon vinden. Hij benadrukte het belang van Duurzaamheid en wees op de het duurzaamheidsloket in het Oude Raadhuis, waar men terecht kan voor informatie. “Wij willen als gemeente het goede voorbeeld geven!” Hans Donderwinkel: “De afgelopen twee jaren was er geen Open Monumentendag door corona. Nu kan het weer en er zijn in het binnen-en buitengebied zo’n twintig plekken waar een monument te bezoeken is.”

Genomineerden 
Jurylid Wim Lobeek voerde namens de mede-juryleden Arie Hogeslag en Hennie te Brummelstroete het woord: “Voor de Open Monumentprijs waren aanvankelijk zes gegadigden. Na een tweede rondgang bleven er drie over. Eén van de genomineerden trok zich terug. Daardoor bleven over Oldschool Hotel en de Bakkerij Mentink aan de Meddosestraat 42 en onderdeel van de Wereld van Wenters.”

De Rijks Hoogere Burgerschool staat er sinds 1870 en is in de loop der jaren regelmatig uitgebreid en verbouwd. Het is een gemeentelijke monument en nu getransformeerd in een hotel met appartementen voor jongeren. Tevens is het pand verduurzaamd, zo wordt er geen gas meer gebruikt. Van binnen zijn de kenmerkende trappen gebleven. Bakkerij Mentink is eveneens een gemeentelijk monument, is in 1820 gebouwd en twee generaties Mentink hebben daar een bakkerij gerund. Door de jaren heen kreeg het pand allerlei andere bestemmingen en heeft ook een tijdje leeg gestaan. De bouwploeg van Vereniging het Museum, allemaal vrijwilligers, hebben het met beperkte middelen in de oude staat teruggebracht. Zo is er weer een doorgeefluik waar het brood vanuit de oven werd doorgegeven naar de winkel, waar het verkocht werd. Ook kon men toen een kan water voor 1 cent kopen. 

Tot winnaar van de Monumententrofee 2021 werd Oldschool Hotel uitgeroepen, maar de geweldige inzet van de bouwploeg van het museum werd ook benadrukt. Zij kregen als waardering een envelop met inhoud. Daarna zong Enneke Klomp nog twee nummers met de KWOV en trad ook het Jeugdsymfonieorkest op. Een passend slot!

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk