Het koningspaar in de cabrio. Foto: PR
Het koningspaar in de cabrio. Foto: PR

Michiel en Bernice nieuw koningspaar in Ratum

Cultuur

Jurn Tjallingii na 34 schoten prins van Ratum

RATUM - Eindelijk na 3 jaar kon het School-en Volksfeest Ratum weer gevierd worden. 

Vrijdagochtend om 8.30 uur opende voorzitter Mark Gebbink het Ratums School- en Volksfeest. Na het vlaghijsen en het Wilhelmus kon de optocht bij gebouw Emma vertrekken. Muziekvereniging Crescendo zorgde voor de muzikale noot. Het was een mooie optocht met 18 fantastische creaties en 2 kinderwagens.
De halteplaats was bij Bert en Anja Stemerdink, in een prachtig versierde tuin en met hulp van de buurt werd het een gemoedelijke en gezellige ochtend. Ook aan de kinderspelen werd enthousiast meegedaan er werden 2 teams gemaakt die moesten strijden met een kruiwagenrace, touwtrekken, ballon trappen en een fotospel.
Rond de middag vertrok de optocht weer richting het gebouw Emma waar het feest officieel werd geopend.
Locoburgemeester Elvira Schepers en Johan Müller directeur van school ’t Waliën waren hierbij aanwezig en wensten iedereen een paar prachtige dagen toe.
Er werden twee mensen in het zonnetje gezet; Willie Stemerdink voor het luchtkussen en Jos Weerkamp die maar liefst 15 jaar lang met de vlag heeft gelopen. Zij werden bedankt voor hun inzet.

Na de opening nam de muziek de feestvierders mee naar buiten om daar te beginnen met de spelen.
Na een spannende strijd tussen 14 deelnemers werd Jurn Tjallingii na 34 schoten prins van Ratum. Dit werd feestelijk gevierd in de zaal.

Het avondprogramma was bedacht door aantal creatieve Ratumers. Een combinatie van spel en karaoke dat werd gepresenteerd door showmasters Kay en Chiel. Het publiek deed enthousiast mee, daarna gingen de feestvierder verder met DJ Feest Team Achterhoek, Cas Toebes. Tot in de late uurtjes was het een groot feest in een goed gevulde zaal.

Op zaterdagmorgen om 9.00 uur vertrok de optocht naar het Koningspaar Peter Wilke en Marina Breukelman. Eindelijk na 2 jaar konden de feestgangers ze uithalen. De weide was prachtig versierd. Het koningspaar hadden voor een ijscowagen gezorgd en de kinderen konden geschminkt worden. Crescendo zorgde voor de muzikale ondersteuning zodat het als vanouds een mooi feestje werd. Peter had een prachtige toespraak, het blijkt wel dat men snel ingeburgert in Ratum als men de vogel eraf schiet. Daarna vertrok het koningspaar in een mooie cabrio voor in de optocht naar het Gebouw.

Na de broodjes en de koffie kon het Koningsschieten beginnen. Met 14 deelnemers die er allemaal voor gingen, viel de vogel na 191 schoten waardoor er een einde kwam aan een zenuwslopende strijd tussen de deelnemers.

Michiel Colstee mag zich dit jaar Koning van Ratum noemen met zijn vriendin Bernice de Roos als Koningin. Een feestelijke huldiging volgde hierna op het podium, het koningspaar werd enthousiast toegezongen en ze genoten zichtbaar. Daarna kon iedereen beginnen aan de spelletjes met aan het einde van de middag de traditionele uitreiking van de prijzen.

De winnende wagen van de optocht werd de Slemkers met de wagen Wi’j blust alles, gevolgd door Lekker belangrijk met Apenkoppen en op nummer 3 de Roatumse Jokers Wi’j vliegt langzaam uut, maar Roatum blijft ons thuus.
Het raadspel werd gewonnen door Teun Taken, het raden van de winnende wagen door Sini Piek en het voorspellen wie de nieuwe Koning(gin) zou worden door Joselyn Piek.

De verloting werd gewonnen door Niek Sikkink, Aart-Jan van ‘t Hart en Jan-Willem Beskers.
Het vogelschieten onder de 50 werd gewonnen door Ronny Luttinkholt, boven de 50 door Henk Piek en bij de vrouwen door Sharon Beskers. Het fladderschieten werd gewonnen door Bennie Reesink.

Na een korte pauze ging het feest in de avond verder met de band Cabrio. Ze zorgden er voor dat de stemming er direct goed in zat en al hossend en zwetend vlogen de uurtjes voorbij. Team Vivaldi zorgde er deze twee dagen voor dat iedereen voldoende te drinken had.
Ratum kan weer terugkijken op twee fantastische gezellige dagen feest in de stralende zon.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk