De vlasoven wordt 28 mei onthuld. Foto: StVtV.
De vlasoven wordt 28 mei onthuld. Foto: StVtV.

Vlasoven te Veene wordt onthuld

Cultuur

WINTERSWIJK - Vlasoven te Veene wordt op zaterdag 28 mei feestelijk onthuld op landgoed Te Veene in ’t Woold. Het is de enige vlasoven in het vrije veld in Nederland.  

De vlasoven wordt onthuld door de heren Joris Bengevoord, burgemeester van Winterswijk, samen met Claudius II van ’t Westende Meeder, jongste achterkleinzoon van wijlen Jan Willem te Veene. De onthulling is alleen toegankelijk voor genodigden.
Belangstellenden kunnen vanaf 17.00 uur de prachtig gerestaureerde vlasoven bezichtigen, nabij Veenweg 1 Winterswijk Woold.
Stichting Vlasoven te Veene spreekt van “Een bijzondere en feestelijke dag; wij zijn blij dat de vlasoven terug is in ’t Woold!” Zij lichten toe zeer trots te zijn op de gerestaureerde vlasoven, die al veel bekijks heeft. “Op deze manier kunnen wij laten zien dat vlas veel te bieden heeft, het is milieuvriendelijk en duurzaam.”

Geschiedenis
In de jaren 70 van de vorige eeuw is de vlasoven geschonken aan de eigenaren van de Korenspieker in Winterswijk Huppel en daar naar toe verplaatst. De eigenaar heeft in 2019 aangegeven afstand te willen doen van de vlasoven. Hierdoor ontstond het initiatief de vlasoven voor Winterswijk te behouden.
De eigenaren van landgoed Te Veene waar de vlasoven oorspronkelijk vandaan kwam steunden dit initiatief. Er werd een stichting opgericht met als doel terugplaatsing van de vlasoven naar landgoed Te Veene, behoud ervan en educatie over het verhaal ‘van vlas tot linnen’.
De verplaatsing en restauratie van het inmiddels gemeentelijk monument is afgerond.

Open middag
Na de onthulling, kunnen belangstellenden de vlasoven bewonderen tussen 17.00 en 18.00 uur. Tijdens dit uur zijn er vlasgereedschappen te zien en wordt over het proces van vlas tot linnen verteld. Er is een brochure over vlasgeschiedenis verkrijgbaar.

Wie mee wil helpen bij de activiteiten bij de vlasoven, kan zich aanmelden via mail: info@vlasoventeveene.nl. Meer informatie over de vlasoven, of over hoe met ‘vriend’ van de stichting kan worden, is te inden op de website. 


www.vlasoventeveene.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant