Henk Beskers (links) en Willy Stemerdink in de opslag van Boerengoed. Foto Verona Westera

Henk Beskers (links) en Willy Stemerdink in de opslag van Boerengoed. Foto Verona Westera

Wat te doen met schat aan oude werktuigen en machines?

Cultuur

WINTERSWIJK - Ze zitten een beetje met hun handen in het haar. Willy Stemerdink en Henk Beskers van stichting Boerengoed weten niet wat ze moeten doen met de schuur vol oude werktuigen en gereedschappen. We hebben materiaal genoeg, maar niet de mensen om ook daadwerkelijk iets te doen met de spullen. Wat nu te doen met deze schat aan oudheden?

“Eigenlijk hebben we leden genoeg”, vertelt voorzitter Willy Stemerdink. “Maar deze mensen zijn bijna allemaal op leeftijd en kunnen vaak niet echt meer aan activiteiten aanwezig deelnemen”, voegt secretaris Henk Beskers toe. De laatste jaren zijn de inkomsten van Boerengoed dan ook minimaal. “We huren deze schuur om onze spullen in op te slaan, maar als er geld bij moet dan houdt dat een keer op”, aldus Henk. “Dat is een groot probleem, betaalbaar onderdak.”

Een deel van de groter machines heeft inmiddels een nieuwe bestemming gekregen. “Erve Kots heeft bijvoorbeeld een aantal van onze grotere werktuigen staan”, legt Willy uit. Maar ook zijn er oude werktuigen naar de Doskerkearls in Duitsland gegaan en staan er machines bij particulieren in Rekken die deze voor de hobby opknappen. “We hebben al contact gehad met musea, maar daarvoor zijn de voorwerpen vaak weer niet bijzonder genoeg. Of soms hoor je gewoon niets meer terug”, weet Henk uit ervaring.

Jongere generatie
Het liefst zouden de bestuursleden natuurlijk zien dat een jongere generatie zich aandient om de spullen en de bijbehorende werkzaamheden over te nemen. Beskers: “Maar we hebben al van alles geprobeerd. Jongeren vinden het mooi om te zien, tijdens een evenement ofzo, maar als daadwerkelijk de handen uit de mouwen gestoken moeten worden, blijkt het veel moeilijker.”
De oude schatten dreigen verloren te gaan, maar ook de kennis gaat verloren. “Wij hebben nog vaak zelf met deze oude gereedschappen gewerkt”, lacht Henk. “Wij weten wat het is en hoe het gebruikt moet worden, maar kunnen de kennis niet overdragen, want er is geen jongere generatie die geïnteresseerd is.”
Willy knikt weemoedig: “En de oude boeren gaan dood. Maar er komen ook altijd weer oude boeren bij”, grapt hij om een beetje de stemming er in te houden.

Evenementen
Het gebrek aan evenementen maakt het voor Boerengoed ook niet gemakkelijker om voort te blijven bestaan. “Het is op dit moment net een plant in de winter. We geven af en toe een beetje water en hopen dat hij in het voorjaar de kop weer op steekt”, aldus Willy. “En als er wel evenementen zijn, wordt het voor ons ook moeilijker. Om wat inkomsten te genereren verkoop je dan wat te eten of drinken, maar daar zitten tegenwoordig ook zo veel regels aan vast dat het haast niet haalbaar is. Je moet al koelkasten gaan meesjouwen en om de zo veel tijd de etenswaren temperaturen. Het is teveel.” De evenementen die wel bezocht konden worden leverden dan net de inkomsten op voor de vaste kosten.

Mochten zich geen enthousiastelingen melden voor Boerengoed, dan probeert men voor de spullen een goede bestemming te vinden. “Het is niet de bedoeling dat iemand hier de boel ophaalt en op internet verkoopt”, aldus Beskers. “We zouden het wel fijn vinden als de spullen nog een doel kregen. Een vereniging, museum of verzamelaar. En als we er dan nog een vrije gift of een uitje naar de plek waar de spullen zijn terecht gekomen als vergoeding zouden krijgen, is dat heel fijn.”
Mensen die geïnteresseerd zijn of een kijkje willen komen nemen kunnen contact opnemen met Henk Beskers.


henk45@solcon.nl

tel. 06-43435575

Henk Beskers (rechts) en Willy Stemerdink in de opslag van Boerengoed. Foto Verona Westera
Henk Beskers (links) en Willy Stemerdink in de opslag van Boerengoed. Foto Verona Westera
Henk Beskers (rechts) en Willy Stemerdink in de opslag van Boerengoed. Foto Verona Westera

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant