Afbeelding

Oerend Smart | Wat als het lukt?

Opinie

‘Wil je dat het er hoe dan ook komt of wil jij het zelf doen?’ Deze vraag stel ik regelmatig wanneer ik mensen tref met een idee of een belangrijk onderwerp waar ze aandacht voor willen. Het succes van de Silo Art Tour Achterhoek is er duidelijk één in de eerste categorie: dát het er komt is het belangrijkste. Overal in de Achterhoek duiken ze inmiddels op: grote schilderijen op agrarische objecten.

Het begon met een wens van Suzanne Ruesink. De boerin uit IJzerlo bij Aalten zag ze voor het eerst in Australië en dacht: ‘Dat wil ik ook!’. Op het erf bij de familie Ruesink prijken zes grote silo’s, daar kan een mooie grote schildering op. Suzanne vertelt mij erover in het voorjaar van 2019. Die silo’s zijn zo geregeld, denk ik. Maar wat als we er een groot Achterhoeks project van maken, met in elke gemeente een enorm kunstwerk?

Samen worden we steeds enthousiaster. Ik hou van street art. Ik hou van verhalen. En ik hou ervan om iets wat onmogelijk lijkt voor elkaar te krijgen. Suzanne ook. En zo gaan we op pad. Zonder haast, maar met een groot verlangen. Wat als dit lukt? Beide hebben we geen idee hoe we dit voor elkaar kunnen krijgen, maar het begint met een groot enthousiasme en de overtuiging dat het kan. Bovendien weten we allebei dat grootse wensen kunnen uitkomen wanneer je de juiste mensen warm weet te maken voor je idee. En dat is wat we doen.

In de zomer van 2019 zitten we met acht vrouwen aan de keukentafel op de boerderij van de familie Ruesink: Esther Ruesen, Erna aan de Stegge, Linda Ostendorp, Margret Klein Holkenborg, Mariel Ruesink, Suzanne en ik. Annemiek Riefel is net zo enthousiast, maar kan er helaas niet bij zijn. Niet zomaar acht vrouwen. Acht vrouwen met een groot netwerk in de Achterhoek en met een groen hart. Wat als dit lukt, vragen we ons ook hier hardop af, met een grote grijns op onze gezichten. 

Twee jaar later vult mijn tijdlijn op social media zich met foto’s van bijzondere kunstwerken in de Achterhoek. De één nog mooier dan de ander. Landelijke kranten besteden er aandacht aan, televisieploegen maken opnames, de Silo Art Tour Achterhoek wordt opgenomen in toeristische lijstjes om te bezoeken en street-art-blogs van over de hele wereld pikken het op.

Het geheim achter het succes? Ten eerste natuurlijk de wens die Suzanne hardop uitsprak. Door het te delen, begint het te leven. Ten tweede het verbinden van meerdere grote thema’s in de regio (erfgoed en innovatie, de belangrijke agrarische sector, een toeristische landmark). Ten derde, en dat is een hele belangrijke: het overlaten aan diegene die het kan. Zo werd het een samenwerking van krachtige partijen: Silo Art Tour Achterhoek is een project van het Cultuur en Erfgoedpact en de Vrijetijdsagenda Achterhoek, geïnitieerd door Suzanne Ruesink en Stichting Pak An en begeleid door Achterhoek Toerisme en Cultuur Oost. 

Maar laten we die acht vrouwen aan de keukentafel in IJzerlo niet vergeten. Het enthousiasme, de huppelende ‘wat als het lukt?’-energie, de verbindende kracht en het samen groots durven denken en doen, zorgden ervoor dat het werkelijk ging leven. Ik hou van dit soort keukentafelgesprekken. En ik hou van dit soort vrouwen. 

Linda Commandeur zorgt als katalysator in processen voor vertrouwen vanuit beweging

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant