Wilco Kwerreveld in zijn studio. Foto: Evelien Wajer Photography
Wilco Kwerreveld in zijn studio. Foto: Evelien Wajer Photography Evelien Wajer Photography

Grote vogels van Winterswijkse kunstenaar in Naoberkerk tijdens KunstOer

Algemeen

Getimmerde tekeningen van vogelaar Wilco Kwerreveld

WINTERSWIJK - “Als je van vogels houdt, kom dan kijken!” Die duidelijke boodschap geeft de Winterswijkse kunstenaar Wilco Kwerreveld aan de vooravond van het KunstOer-pinksterweekend. Zijn vogels, tot enkele meters groot, hangen dan aan de wanden van de Naoberkark in Meddo.

De ruimte van die kerk (tot voor kort de Johannes de Doperkerk) heeft hij ook wel nodig, want Wilco Kwerreveld maakt grote, soms zeer grote vogels. “Ik werk groot.” Vogels van een meter zijn wel het minimum, vaak vallen ze nog een stuk groter uit. In Meddo komt er een van een meter of drie te hangen.” Kwerreveld kwam ook wel eens uit op een vogel met een omvang van vijf meter. Het formaat komt echter niet op de eerste plaats. “Het is natuurlijk allemaal gevoelsmatig. Maar kleiner? Dan wordt het versiering. Ik wil een gebaar maken. Het is echt aanwezig, het omarmt je.” Het omarmt hemzelf dan ook. “Ik heb een aantal keren werk gemaakt en als dat dan ergens hing: wooow!”

Zijn deelname aan Kunstoer betekent de eerste expositie in zijn geboorteplaats. Zijn opleiding kreeg hij aan de AKI in Enschede, daarna trok hij naar Rotterdam. Die stad verruilde hij enkele jaren geleden voor een boerderij in Kotten. Hier komen de kunst en het observeren van vogels bij elkaar. Zowel de kunst als de vogels zijn terug te voeren op zijn jeugd, maar het is vooral de combinatie van deze twee die hem succesvol maakt.

Observeren
Kwerreveld beeldt bestaande vogels uit, in een vorm die hij zelf getimmerde tekeningen noemt. Op zijn website wilcokwerreveld.com is te zien hoe hij zijn vogels uitbeeldt. Hij kent ze ook allemaal zelf, is een vogelaar, iemand die vogels observeert. “Maar ik hou geen lijstjes bij. Ik ga een paar uur op een plek zitten en bestudeer hun gedrag. Ik ga in het Bekendelle aan de beekoever zitten. Voor mij gaat dan een appelvink zitten, op een meter of drie van me af. Groot en mooi, zo’n appelvink, zo dicht voor je neus. Even later komt er een vrouwtje bij. En dan gaan ze paren. Dat maak je toch nooit mee? Dan wil ik meteen een appelvink maken. Ik zag ook een keer een zilverreiger, in de sneeuw. Zilverreigers zie je wel vaker, maar in de sneeuw valt het wel op. Het gaat mij ook om juist dat moment.”

Vogelaars
Kwerreveld wil nadrukkelijk ook díe mensen uitnodigen, vogelaars als hij, mensen die vaak hun blik in de natuur rond laten gaan, naar boven kijken. “Ik wil graag dat er vogelaars naar KunstOer komen, die wil ik dit ook laten zien. Mensen die van kunst houden komen wel, ik wil ook anderen bereiken. Dat vind ik leuk, mijn kunst laten zien aan mensen die van vogels houden. Het hoeft niet altijd over kunst te gaan. Vogelaars zijn leuke mensen.”

Een extra attractie is dat de KunstOer-bezoekers Wilco Kwerreveld aan het werk kunnen zien. Hij is er de man niet naar om drie dagen lang in de Meddose kerk te blijven zitten of rond te lopen. “Wat ik leuk vind: laten zien wie ik ben en dat ik kunst maak. De Naoberkark wordt voor drie dagen mijn atelier. Ik wil ook wel met de bezoekers praten, maar ik doe dat terwijl ik aan het werk ben. Dat is voor mij ook fijner.”

KunstOer wordt gehouden in het pinksterweekeinde, op zaterdag 18, zondag 19 en maandag 20 mei. Meer informatie op kunstoer.nl.

Grote vogels, zoals deze zilverreiger, van de Winterswijkse kunstenaar Wilco Kwerreveld, zijn te zien in de Naoberkark. Foto: Evelien Wajer Photography

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant