De inloopmomenten bij Klimop worden goed bezocht. Foto: PR
De inloopmomenten bij Klimop worden goed bezocht. Foto: PR

Klimop als Warme Kamer ook op woensdag open

Algemeen

WINTERSWIJK - Het centrum van Winterswijk telt inmiddels meerdere plekken waar burgers terecht kunnen voor een warm onthaal, koffie, thee en ontmoeting. In de tijd van het jaar dat de energierekening het hoogst is, blijkt dit nodig. Ook Klimop in de wijk Scholtenenk doet mee aan dit initiatief en opent vanaf januari ook op woensdag haar deuren. 

Door onze verslaggever

De ‘Warme Kamers’ zijn bedacht door het Leger des Heils om mensen niet in de letterlijke èn de spreekwoordelijke kou te laten zitten. Organisaties als bibliotheken, kerken, provincies en gemeenten hebben het initiatief omarmd. 

Buurthuiskamer
Het idee is simpel: een gemeenschapsgebouw doet haar deuren open voor iedereen die behoefte heeft aan contact en een beetje warmte. Als meerdere organisaties daaraan meedoen, is er in elke buurt een vorm van huiskamer waar men welkom is.
Klimop is sinds haar ontstaan zo’n plek. “Maar we konden niet voorzien dat er een energiecrisis zou komen en de behoefte zou toenemen,” zegt Leander Grooten van Klimop.

Bijna elke dag open
Klimop kenmerkt zich door laagdrempelige activiteiten die bol staan van ontmoeting, samen actief zijn in de tuin en zoeken naar betekenis in ieders leven. Zij bieden dat op verschillende dagdelen in week en weekend aan en zochten naar meer vrijwilligers om vaker open te gaan. “Die hebben we nu gevonden,” zegt de Winterswijker,” daarom gaan we per januari ook open op woensdagochtend en vrijdagmiddag, tenminste totdat de winter voorbij is.”

Koffie is klaar
Per januari is Klimop open op maandagavond, dinsdag- en woensdagochtend, donderdag- en vrijdagmiddag, vrijdagavond en zaterdagochtend en middag (tot 14:00 uur). Grooten: “Op sommige van deze momenten zijn er activiteiten gaande waar je aan mee kunt doen. Maar als je alleen voor de warmte en een bakkie troost komt, dan is dat ook goed.”
Er is altijd koffie en thee tegen een vrijwillige bijdrage en de ervaring leert dat je er nooit alleen bent.

Eigen energiekosten
Het pand van Klimop betaalt uiteraard zelf ook energiekosten; ze zijn verdubbeld in het najaar en de ontmoetingsruimte moet zelf ook kritisch op de kleintjes passen. Naast aanpassingen in het pand om de kosten te drukken, is ook de bijdrage van de lokale overheid hartelijk ontvangen. “Gemeente Winterswijk juicht het initiatief toe en draagt bij aan de kosten om Klimop vaker te openen. We zijn hen dankbaar voor de geste en het meedenken.”

Voor meer informatie over de openingstijden van Klimop: Noteboomstraat 20, tel. 06-14847818, klimopwinterswijk@gmail.com, www.facebook.com/klimopwinterswijk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant